Бактерии помагат на древните художници 29.12 | 11:39

От Елена Коцева

Скални рисунки в Западна Австралия предизвикваха възхищението на учените с ярките си цветове. Изследователите обаче в крайна сметка разгадават тайната им – рисунките съхраняват багрите си благодарение на това, че са живи.

Обикновено древните изображения са бледи, дори понякога едва се виждат на грапавия фон на скалите.

Т.нар. рисунки на Брадшоу, създадени преди най-малко 40 000 години, са успели на запазят своята изразителност, пише БиБиСи.

Според Джек Петигру, от Университта в Куинселнд, това се дължи на изключително "населената" среда с бактерии и гъбички, които образуват като филм, покритие върху изображенията.

Екипът на проф. Петигру изследва 80 от скалните произведения, наречени рисунките на Брадшоу на името на открилия ги учен от 19-и век.

Австралийските специалисти са установили, че по повечето от тях има признаци за живот, но не и боя. Вероятно оригиналните пигменти са били заменени от цветни микроорганизми.

Сред най-разпространените микроорганизми по рисунките са черни гъбички, наречени Chaetothyriales. Те се хранят със своитепредшественици. Това означава, че първоначалният слой боя, използван от древните хора, е съдържал спори на гъбички и сегашните микроорганизми може да са техни преки потомци.

Живите пигменти обясняват защо е трудно да бъдат датирани някои от рисунките. Макар и те да са древни, животът по тях е доста нов.

В момента учените обаче се безпокоят, че лошите климатични условия могат да попречат на изследванията им.

Водещи

Най-четени