Балони ще ни водят на екскурзия над Земята 25.10 | 07:35

Ще си пием питието и ще наблюдаваме панорама от стратосферата

От Антония Михайлова

Ако отдавна си мечтаете за Космоса, но не можете да извадите от джоба 250 хиляди долара за полет с ракета, корпорацията Paragon Space Development ще ви предложи доста по-евтина алтернатива.

Дъщерната ѝ компания World View развива проект по създаване на балон, който ще може да достига границата на земната атмосфера и Космоса (стратосферата).

Такъв полет ще ви струва само 75 000 долара, което е почти три пъти по-евтино от суборбиталния полет на SpaceShipTwo, предлаган от Virgin Galactic.

Та ако решите да се възползвате от услугите на World View, ще можете да се издигнете на височина 30 километра – което впрочем значително отстъпва на заявените от Virgin Galactic 110 километра, а и няма да можете да изпитате истинска безтегловност. Затова пък главната забележителност на издигането с балон ще бъде откриващата се под вас панорама на Земята.

"Ще можете да си седите и докато си пиете питието, да наблюдавате необикновено зрелище: синята Земя и тъмната бездна на Космоса – разказва президентът на Paragon Джейн Пойнтър. – Ще останете на височина за няколко часа. Струва ми се, че сме способни да дадем на хората наистина невероятен опит – и къде на по-приемлива цена, отколкото го правят другите компании на пазара на космическия туризъм."

Още в близките месеци World View планира да започне продажбата на билети за необикновеното пътешествие. Футуристичният балон вече е получил от Федералното управление на гражданската авиация на САЩ (FAA) квалификацията космически кораб.

Във FAA са на мнение, че на височина 30 километра човек ще бъде подложен на същите физиологични реакции, както и на ниска околоземна орбита, така че капсулата безспорно се явява транспортно средство с космическо предназначение.

Въздушният балон, изпълнен с хелий, е сравним по размери с футболно игрище. На борда на херметичната капсула с тегло 4 тона, способна да защитава туристите от радиация и метеорити, могат да се разположат шестима екскурзианти и двама пилоти.

Набирането на височина ще отнема около час и половина, след което може да си прекарате между два и шест часа, любувайки се на нашия свят отвисоко. След това капсулата ще се откачи от въздушния балон и ще започне свободно падане. Парашутът ще се разтваря над капсулата в атмосферата и ще прави кацането меко и безопасно.

Ако ви се струва, че само единият парашут не е достатъчен, то трябва да знаете, че капсулата ще бъде снабдена със сложна система за безопасност, позволяваща да се неутрализира претоварването и близкото до вакуума налягане, без на туристите да им се налага да навличат скафандри или кислородни маски. Огромни прозорци ще позволяват максимално да се насладите на откриващия се фантастичен вид.

Компанията планира да изпраща капсули от няколко точки на територията на САЩ, а впоследствие – да покори и целия свят. Първата база засега не се споменава, но според документите на FAA първият старт ще е от космодрума Америка в Ню Мексико. Очаква се той да бъде извършен през 2016 година.

Водещи

Най-четени