Баумгартнер всъщност е скочил по-бързо 05.02 | 20:23

Височината на скока от "ръба на Космоса" пък е била по-малка

От Ралица Стоянова

Скокът "от ръба на Космоса" на австриеца Феликс Баумгартнер е бил по-бърз от първоначално обявеното.

Предварителните оценки сочеха, че при свободното си падане той е успял да развие скорост от 1334 км/ч., която е 1,24 пъти по-висока от тази на звука. Оказва се обаче, че всъщност при падането си австриецът е постигнал1348,8 км/ч, (1,25 пъти по-бързо от скоростта на звука), пише Econ.bg.

Корекции бяха нанесени и във височината на скока – точните изчисления сочат, че тя е била точно 38 километра и 969 метра или със 75,5 метра по-малка от предварително съобщената.

Данните от медицинската измервателна апаратура, прикачена към тялото на Баумгартнер, показват, че в началото на скока ударите на сърцето му са достигнали до 185 в минута. За сравнение по време на изкачването му с балона с хелий, те са били между 60 и 100 в минута.

Скокът от ръба на Космоса бе извършен на 14 октомври над Розуел, Ню Мексико. Тогава Баумгартнер скочи и се приземи успешно на земята след свободно падане, продължило 4,19 минути.

Целият скок пък (заедно с времето след отварянето на парашута) е обхванал 9,03 минути. С постижението си австриецът успя да подобри три рекорда - за скок от най-голяма височина, за най-висок полет на човек с управляван балон, както и за скорост при свободното падане на парашутист.

Водещи

Най-четени