Бебе лама се роди в Бургаския зоопарк - кръстиха я Корона 19.03 | 17:15

А докато тече едномесечния или по-дълъг епидемиологичен за хората период, то в зоопаркът се очакват още бебета

От iNews.bg

По време на епидемиологичен контрол, в затвореният за посетители зоопарк се роди бебе лама. В зоологическата градина където ветеринарния контрол е постоянен се очакват още редица новородени сред видовете хищници и птици.
 
Извънредното положение у нас затворило и зоопаркът, всъщност се оказва време за размножаване и брачен период за много от видовете. Като тази тригодишна двойка жерави, която се очаква да свие гнездо и да мъти първо поколение. По време на-строгите епидемиологични мерки, в зоопаркът се роди и бебе лама. Новороденото е женско и е от вида Алпака.
  
Елеонора Дъбова – управител на зоопарк Бургас, сподели, че "майката и бащата са алпака, чиста алпака. Заради това че бебето се е родило в тази ситуация, в тази грипна епидемия го нарекохме Корона".
 
Малката Корона всъщност е в перфектно здраве. Под постоянен ветеринарен контрол са и родителите Алпака. Всички обитатели тук системно се преглеждат от екип ветеринари от лицензирана лаборатория и подлежат на задължителни ваксини.
 
Кръстьо Дъбов – биолог от своя страна добави: "Вирусите и щамовете които са при животните се отличават коренно от тези които са при хората. В момента нашия зоопарк е затворен не заради болни животни, а заради това че имаме кампания против коронавируса".
 
А докато тече периодът на извънредни мерки заради грипа, в зоопаркът разширяват волиерата на сибирските вълци. Животните също очакват ново поколение. От управата са предвидили запаси от храна за обитателите.
 
"Всякакви видове зърна, смески за тревопасните, сено и така нататък. А за хищниците имаме близо половин тон месо. Всичко това предполагам би ни стигнало за месец – месец и половина", допълни Дъбов.
 
А докато тече едномесечния или по-дълъг епидемиологичен за хората период, то в зоопаркът се очакват още бебета -  алпийски козирози, мини козлета, носати и миещи мечки, полярни гъски и кенгуро валаби

Водещи

Най-четени