Бейби бум в старозагорския зоопарк 14.06 | 18:00

Новородените са два козирога, лама, елен и седем малки птици ему, които ще радват посетителите

От iNews.bg

С над десет нови обитатели се сдоби старозагорския зоопарк. За първи път там едновременно се раждат два козирога, лама, елен и се излюпват седем малки птици ему.

Радостната новина съобщи днес директорът на зооградината доц. д-р Радослав Михайлов, цитиран от БГНЕС.

Поколението на големите нелетящи птици зарадва искрено служителите в Зоопарка, тъй като е изключителна рядкост ему да създаде поколение в подобна среда, което се случва и за първи път в българска зооградина.

Любопитното при родственика на щрауса е, че ухажването при емутата започва през есента, но самият "брак" не продължава дълго, както и отношението на майката към поколението. След снасянето на яйцата, грижите поема бащата, който ги мъти около два месеца. Напуска гнездото само, за да се нахрани. Шест, от седемте малки, са излюпени от грижовния татко и едно в инкубатор. Мъжко ему в Зоопарка в Стара Загора има от 2004 година, а двойката е комплектована миналата година, съобщиха от зооградината.

Козирозите, които създадоха поколение преди около два месеца, също се чувстват добре. Малките се адаптират бързо, каза доц. Михайлов. "Ясен е вече полът им - те са мъжко и женско", допълни още той.

Стадото на ламите в зоопарка също се увеличи преди 15 дни с едно грациозно черно-бяло бебе, както и двойката благородни елени. Тя за втори път се сдобива с поколение. Преди месец се появи на бял свят женско еленче.

Със статута на спасителен център, получен през септември 2015 година, екипът на зоопарка отглежда и две осиротели сърни, мъжка и женска, предадени от Държавно ловно стопанство "Кормисош” и Горско стопанство – Мъглиж. 

Водещи

Най-четени