Бихте ли се оженили за... Айфеловата кула? 04.04 | 08:10

Тя е вечният символ на Париж, но тези факти ще ви изненадат

От iNews.bg

Дори ако само минавате през Париж няма как да не намерите малко време, за да минете покрай нея – ако не сте видели Айфеловата кула, все едно не сте били във френската столица. Атракцията привлича милиони туристи всяка година и се смята за едно от най-романтичните места – там често се предлагат бракове, а влюбените двойки се качват на върха й, за да погледнат града отвисоко. Но има любопитни неща, които може би не знаете за Айфеловата кула.

 

1. Тя е била построена за международния панаир в Париж през 1889 г. и е трябвало да бъде разглобена след края на събитието. Но на парижани толкова им харесала, че решили да я задържат.

2. Вторият опит да бъде съборена кулата е направен през 1909 г., но вместо това французите й намерили ново приложение – превърнали я в гигантска радио антена.

3. По време на посещението на Хитлер в Париж през Втората световна война, французите прерязали кабелите от лявата страна на Аййеловата кула, където са асансьорите, така че ако диктаторът искал да се качи до върха, трябвало да използва стълбите.

4. Айфеловата кула е най-посещаваната платена туристическа забележителност в света – през 2011 г. оттам са минали 6.98 милиона посетители.

5. Измамникът Виктор Лустих успял да "продаде" Айфеловата кула на компания, изкупуваща желязо за скрап. Явно от фирмата са били доста наивни, или пък Лустих е бил много изобретателен.

6. Строежът на Айфеловата кула първоначално е бил предложен на Барселона, Испания, но те не харесали проекта. Вероятно сега много съжаляват.

7. Височината на кулата варира до 15 см. според климатичните условия, благодарение на свойството на металите да се разширяват при по-горещо време.

8. Създателят на Айфеловата кула Франц Райхлет умира, скачайки от върха й, докато тества парашут, който сам е разработил.

9. Трябва да направите точно 1665 крачки, за да се изкачите пеша до върха на кулата.

10. Жена с името Ерика ла Тур Айфел се "омъжи" за кулата в Париж през 2007 г.

Водещи

Най-четени