Болна тренировка с пудели за вашето психично здраве (ВИДЕО) 11.04 | 18:48

Спортът е здраве, но не и когато идва от Япония

От Кирил Русев

Този свят е пълен с чудеса, но поне половината от тях се намират в Япония. Не знаем на какво се дължи способността на страната на изгряващото слънце да генерира вероятни и невероятни простотии с такава скорост и дебит, но може би има нещо общо с факта, че там се работи значително повече и доста по-малко се спи. Освен това живеят натясно.

След казаното дотук, няма как да не кажем и още нещо. Да се спортува е изключително важно. А да се спортува в компания прави важното и приятно. Но когато нямате до себе си надежден тренировъчен партньор, тогава алтернативите ви са точно две - да тренирате сами или да тренирате в компанията на домашен любимец.

Игрите и тренировките в компанията на домашен любимец могат да направят чудеса не само за фитнес мотивацията ви, но и за здравето на вас и децата ви. Едно италианско изследване очертава важната роля, която връзката с животните (и най-вече с кучетата) има за физическото и психологическото ни добруване. Ето ви само малък откъс от него:

"Все повече научни сведения подсказват, че тясната връзка с домашен любимец се асоциира със значими здравословни ефекти при хората. Най-често цитираните резултати са намалени рискови фактори за сърдечносъдови болести като коронарна болест на сърцето, по-висок шанс за оцеляване след инфаркт на миокарда, по-малка нужда от лекарска помощ при стресиращи житейски събития и високо значим спад в честотата на ежедневни здравословни проблеми след придобиването на домашен любимец.

Въпреки че в различните изследвания връзката между домашния любимец и здравето може да се обясни индиректно със завишената физическа активност покрай ежедневните му извеждания (когато любимецът е куче), има и някои директни ефекти от общуването с животни. Присъствието и понякога дори самото наблюдение на животно може да притъпи физиологичните и психологически реакции в отговор на стрес и притеснение. Примери могат да бъдат дадени с понижено кръвно налягане и сърдечен ритъм в стресови ситуации."

И като заговорихме за Япония, тренировки, здраве, кучета и стресови ситуации, няма как да не ви покажем следното видео. То е успяло да съчетае всичките тези неща на едно място. Гледайте на собствена отговорност и приятен уикенд!

Водещи

Най-четени