Брадата – развъдник за инфекции 18.03 | 11:34

Колкото е по-гъста, толкова по-голяма е вероятността да задържа бактерии

От iNews.bg

Брадата, която много мъже си отглеждат с любов, е превъзходен развъдник на бактерии и може да стане източник на кожни и не само инфекции както за своя притежател, така и за околните. Ситуацията се влошава от навика често да се поглажда брадата.

Както казва Каръл Уокър, консултант трихолог в Бирмингамския трихологичен център, брадата фактически работи като "бактериална гъба", тъй като в космите по лицето често попадат малки късчета храна и мръсотия от околната среда, попадат и секрети от носа, слюнка, което в крайна сметка създава благоприятна среда за размножаване на бактериите.

Някои медици сравняват брадата с бактериална гъба. Както показват резултати от много изследвания, в брадата могат да се крият и предават хиляди бактерии. Каръл Уолкър обяснява, че наличието на пищна растителност по лицето повишава риска от кожни инфекции, предаване на бактериални инфекции на околните или попадане на патогени в устата.

Колкото по-гъста е брадата, толкова по-голяма е вероятността бактериите и мръсотията в нея да се задържат, микробите се разполагат между космите. Най-мръсната в този смисъл част от брадата се смята участъкът около ноздрите и устата. А най-опасни в този случай са млечните продукти – след тяхната употреба брадатите мъже буквално си посипват брадата с микроби.

Брадата е лоша и когато човек боледува. Бактериите тутакси попадат при кихане и кашляне в брадата, в резултат на което там често се размножава стафилокок.

Но ако страстта към брадата е непреодолима, то медиците препоръчват редовно миене и бръснене на растителността на лицето.

Още новини от света на науката можете да откриете в "Мегавселена".

Водещи

Най-четени