Британското разузнаване: Чарли Чаплин е французин 17.02 | 11:39

Загадката около произхода на актьора остава неразрешена

От Елена Кирилова

Едва ли има човек, който да не е чувал за Чарли Чаплин и да не е запознат с мистерията, която се крие около името и произхода му.

Според разследване на МИ5 Чаплин всъщност е французин, който се казвал Израел Торнстин. Това сочат секретни файлове за холивудската филмова звезда, съобщава в. Telegraph.

Служителите на разузнаването не успели да намерят никаква следа за рождението на актьора във Великобритания, въпреки че Чаплин цял живот е твърдял, че е роден в Лондон през 1889 г.

Мистерията около произхода на звездата се появи, когато американските власти поискаха от МИ5 да проследят случилото се с актьора, след напускането му на Америка през 1952 г.

По това време се смятало, че Чарли Чаплин е бил симпатизант на комунистите. Но британските офицери не успели да намерят акта му за раждане и данните за първия му паспорт, издаден през 1920 г.

Британското разследване сочи, че Чаплин може би е роден във Фонтебло, близо до Париж. Американците пък смятат че истинското му име е Израел Торнстин и е руски евреин.

Въпреки сериозното проучване от МИ5 не могат да намерят никакви доказателства за нито една от теориите. Така произходът на актьора си остава загадка до ден днешен.

Водещи

Най-четени