Бургас тръгва с арт-бус към Евростолица на културата 25.10 | 12:19

Морският град едни гърди пред София и нейния соц тролей

От Филипа Тодева

За разлика от София, която извади и нарисува в подкрепа на кандидатурата си за Евростолица на културата стар тролейбус от социализма, Бургас подходи иновативно, като украси нов автобус.

Изрисуваният с графити автобус, тръгва от днес по улиците на града. Той ще се използва като нетрадиционно пространство за бъдещи културни събития, както и като мобилен информационен офис в рамките на цялата кампания, свързана с кандидатурата.

Във времето, когато не е ангажиран като място за събития, автобусът ще се движи по редовния маршрут на някоя от градските линии.

Изрисуваните графити показват най-характерното за културата и културния живот на Бургас - Фестивала на пясъчните скулптури, Spirit of Burgas, фолклорния фестивал, както и изкуствата кино, театър, балет, литература, музика, изобразително изкуство. Автор и реализатор на проекта е един от най-добрите бургаски графити райтъри Иван Янков.

В Деня на будителите, 1 ноември, автобусът ще тръгне на обиколка и в останалите дванадесет града от бургаски регион, които подкрепиха кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година.

Водещи

Най-четени