Българин покори К2 01.08 | 15:30

Върхът вече е български

От Беатрис Николoва

За първи път българин покори втория по височина връх в света К2. Боян Петров е първият наш сънародник, изкачил 8611-метровия връх в Каракорум, Пакистан. Това се е случило в четвъртък, съобщават от ClimbingGuideBG.

Януш Майер, ръководител на програмата "Полски зимен хималаизъм”, заявява, че Боян Петров е изкачил К2 малко преди полския алпинист Януш Голомб. Българинът почти веднага е предприел слизане, като е подминал лагер на 7800 м надморска височина, където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан.

С постиженията си през този сезон Боян Петров постави рекорд в българския алпинизъм. Само за един сезон той има изкачени три осемхилядника. През май се качи на Канчендзьонга (8586) в Хималаите, което също бе премиера за българин. След това стана първият ни сънародник, изкачил два 8-хилядника в един сезон, след като на 23 юли стъпи на Броуд Пик (8047 м), който се намира до К2.

К2 е е вторият по височина връх на Земята (след Еверест). Надморската му височина е 8611 м. Намира се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай. Известен е като върха убиец, защото според статистиката от всеки четирима, опитали се да го изкачат, един загива.

1352441

Най-четени