Българин се впуска в опасно приключение в опит да подобри два рекорда на Гинес 10.10 | 16:51
Иван Димов с меню за шампиони
Подготовката за приключението е към своя финал, а Иван вече работи по привикването на организма му към специфичния режим по време на плаване. През цялото денонощие той редува 2 часа будно състояние с 1 час сън. На лодката със себе си носи специално устройство, с което добива дестилирана питейна вода, но всеки ден пие и по 100 грама вода от океана, за да адаптира организма си към живота в открито море. За осем-месечното си пътуване той носи 140 килограма лиофилизирана суха храна. По-голямата част от менюто му в морето обаче, се състои от сурова риба и водорасли. Често похапва и планктон – чист протеин, който се лови с мрежа за ситопечат, закачена под лодката.
В последните месеци българинът, който над 20 години живее в Италия, често се връща и в родната си София. И въпреки че тук няма море, той не се лишава от добрата храна. При едно от посещенията си се запознава с Джузепе Ломушо – италианец от Пулия и шеф-готвач на популярния италиански ресторант в сърцето на СофияTrattoria "Giuseppe Verdi". Джузепе впечатлява с кулинарните си умения не само столичани, а и гостуващи звезди, като Андреа Бочели и Ейдриън Броуди.
Подобно на Иван, той открива призванието си още в ранна детска възраст и професията и любовта му го отвеждат далеч от родината. Общата съдба на двамата приключенци е и причината Джузепе да се вдъхнови от куража на Иван и да му посвети специално ястие.
Според шеф Ломушо, най-важната подправка на всяко ястие е душата. Иван често цитира поговорката, че ако искаш да плаваш добре, трябва да ядеш риба. Затова и новото ястие е морско - Baccala alla livornese /Бакала ала ливорнесе/. Естествено, Джузепе има своя интерпретация на едно от всекидневните ястия в регионалната кухня на Италия . "Треската е риба с по-силен, по-мъжки вкус – неслучайно Иван я харесва!" - обяснява маестро Ломушо. В специалната си рецепта той ползва само филе, а допълнението от родната Пулия, което добавя към червения сос, са маслините. Естествено, не забравя и малката тайна: "В готвенето няма рецепти – има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание – в това е и творчеството на готвача" - загадъчно обяснява той.
През октомври Иван ще тренира усилено и ще се готви за едно от най-опасните приключения във ветроходното плаване.
Водещи
-
АФП: Политическа криза може още да забави пълното присъединяване на България към Еврозоната
В неделя България и Румъния ще се присъединят частично към Шенген
28.03 | 20:00
-
Топ астролог: Краят на света няма да е тази пролет!
Най-вероятно в комбинация със затъмненията ще се отключи една глобална рецесия, прогнозира...
28.03 | 19:45
-
Приложение показва в коя аптека можем да намерим определено лекарство
Информацията се обработва от фармацевт и започва търсене на възможности за осигуряване на...
28.03 | 19:30
-
Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите
Подходът ще е много по-балансиран и партньорски, обясни зам.-председателят на ГЕРБ
28.03 | 19:10
Най-четени
-
Ваканционна вила на Карибите и... Какво взема Цеци Красимирова след развода с мултимилионера
Оказва се, че двамата не са подписвали предбрачно споразумение, което да защити несметното...
28.03 | 16:47
-
Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство днес
ДПС, БСП и "Има такъв народ" бяха категорични, че биха върнали мандата, ако го получат....
28.03 | 08:13
-
ИТН получи и върна празна папката с мандата (ВИДЕО)
Това е най-правилното за България”, заяви Вълчев преди да върне обратно папката с мандата на...
28.03 | 11:15
-
Проф. Киров каза кой може да стане служебен премиер
Някои хора трябва да престанат да експериментират с Конституцията, защото се получават лоши...
28.03 | 13:00