Българска гайда озвучи английския Портсмут 04.03 | 12:12

Участието ни на "Около света за един ден" взриви публиката

От Нели Минчева

С букет от танци, песни и музика завърши българското участие на провелото се преди дни ежегодно събитие "Около света за един ден" в Университета в английския град Портсмут.

Организираният с много ентусиазъм и преминал с висока посещаемост форум събра от 25 февруари до 2 март студенти и гости на града от България, Великобритания, Австрия, Малайзия, Афганистан, Индия, Непал, Румъния, Китай, Австрия, Германия, Франция и др.

Събитието е създадено през 2009 г., като целта му е да представи богатия спектър от националности, които учат в английския университет. Тази година българите се представиха много добре с цяла програма. Българските участници отбелязаха празника на културното разнообразие с народна песен и изпълнение на каба-гайда.

Вокалният квартет от бивши и настоящи студенти (Ирена Димитрова, Огняна Станева, Йорданка Райкова и Татяна Николова) изпълни интерпретация на ‚Лудо Младо" с автор Атанас Бояджиев. Последващото изпълнение на Михаил Димитров (един от 333-мата родопски каба – гайдари, които записаха новия рекорд в книгата на Гинес през 2012) взриви публиката с автентичното звучене на "Ехо от Родопа планина". Беше изиграно и право хоро, като много хора от публиката се включиха в забавата.

Участниците и почитателите нямат търпение да дойде следващата година и следващото събитие.

"Около света за един ден" дава възможност на студентите да покажат традиционни костюми, характерни хранителни ястия, изкуства, обичаи и занаяти. Също така част от програмата са и театрални представления, музикални изпълнения и традиционни народни танци. Провежда се всяка година в последната седмица на февруари.

Тази година взеха участие представители от 20 държави, които честват културното разнообразие на студентите в университета.

Водещи

Най-четени