Бялата рокля на Мерилин Монро е вечна класика 03.01 | 21:43

Развятата рокля от филма „Проклетите седем години“ оглави класацията на най-запомнящите се облекла от екрана

От Кремена Бедерева

Едва ли има човек, който да не се сеща за бялата рокля на легендарната американска актриса Мерилин Монро, палаво развята от вятъра в лентата "Проклетите седем години". Това лято дори я видяхме изрисувана в огромни размери на фасадата на столичен хотел.

Именно този тоалет от далечната 1955 г. беше определен като най-запомнящ се на Големия екран за всички времена, показа проучване на British Heart Foundation.

Монро успя да изпревари синята рокля на карета и червените обувки на Джуди Гарланд от "Магьосникът от Оз" (1939 г.), оставяйки я на втора позиция. Веднага след това са черните кожени панталони, червени обувки и червено червило на Оливия Нютън-Джон от панаира в края на "Брилянтин". Четвъртото място пък е за яркия бански на спасителите на плажа от едноименния сериал, след което са белите бански на Урсула Андрес от първия филм в поредицата за Джеймс Бонд - "Доктор Но" от 1962 г.

Данните от проучването разкриват тенденцията, че най-голямо впечатление в киното правят облекла в червено, черно и бяло. Именно в тези цветове са всички отличени, на което кино корифеите определено трябва да обърнат внимание.

Водещи

Най-четени