В САЩ искат да превръщат покойниците в тор 20.03 | 18:00

Телата на покойниците ще престояват шест седмици в триетажни кули

От iNews.bg

Жителите на американския град Сиатъл (щата Вашингтон) предложиха иновационен екологичен начин за провеждане на погребения. Американците искат да поставят телата на починалите в специална кула, където те ще се превръщат в органичен тор.

Концепцията се излага подробно на сайта на проекта, който се нарича Urban Death Project ("Градски проект на смъртта"). Авторите на идеята пишат, че телата на починалите хора ще се поставят в най-горната "компостна кула", където ще остават шест седмици, за да се превръщат в компост. Този тор ще бъде използван в градските паркове и градини – както обществени, така и частни.

"В триетажните кули, които ще построим, телата на починалите ще бъдат отделени един от друг от слоеве богато на въглерод компостно вещество", обясняват авторите на Urban Death Project, цитирани от Daily Mail.

"Роднините на починалите ще се качват в специална стая в горната част на кулата, където покойният е увит в саван. След това ще започва същинското погребение – починалият ще бъде спускан в своеобразен гроб от талаш и стърготини. За месец и половина тялото напълно ще се разложи и ще се превърне в компост", твърдят авторите на проекта.

Пари за строителството на "погребални кули" се събират в Kickstarter. Властите в Сиатъл засега не са възразили срещу проекта. В края на 2014 година основателят на Urban Death Project Катрина Спейд получи финансиране от 80 000 долара от екологичната фондация Echoing Green.

Водещи

Най-четени