В София за лятото. Какво да правим в столицата през топлите дни? 08.08 | 14:21

Смятате, че София е скучна? Много сте се объркали!

От Йоанна Димитрова

Всеки от нас е имал период, в който няма време или няма финансовата възможност да се измъкне от София. Ето защо ние ви предлагаме различни алтернативи и начини да запълните времето си и да не скучаете, докато сте в столицата.

Басейни

В София и околностите ѝ има не малко басейни. Някои от тях са по-скоро за почивка и отмора, някои от тях са именно за плуване. Дианабад и Спартак са басейни, които са с големи размери, докато "Вятърните мелници" и "Макси" са за почивка. Цените варират, в зависимост дали включват шезлонг, чадър, какви са екстрите на басейна и къде се намира.

Езера

1. Езерото Ариана предлага възможността да покарате водно колело или лодка за цени между 5 и 10 лева. 

2. Езерото Панчерево има условия за пикник, ловене на риба и няколко заведения, в които можете да хапнете вкусно на прилични цени.

Планина

Столичен градски транспорт осигурява автобуси, които през определено време отиват до различни маршрути във Витоша. Автобус 66 води до "Морените", автобус 12 до "Златните мостове". Една от големите вериги хранителни стоки също е отпуснала безплатен превоз до "Златните мостове". В сайта на природен парк Витоша са описани спирките и интервалите на превозните средства.

Спорт

1. Софийска община организира така наречената "Зелена велолиния ВелоВитоша" . Дестинацията е Хладилника – Алеко и е предназначена за хора с колела, които искат да се спускат от планината. Автобусът е с 3 спирки – Хладилника, Бай Кръстьо и Алеко.

2. Велоразходка из нощна София е за хора, които обичат да карат велосипеди, но са на работа през светлата част на деня. Тази разходка се провежда всеки четвъртък от 20:30 часа с начална точка езеро Ариана. Общността на велосипедистите предлага и варианта "Неделя на колела" - отново с начало езеро Ариана, всяка неделя, а часът - 10:30.

3. За любителите на футбола има предоставени терени из цяла София, както платени, така и безплатни. В Борисовата градина има няколко терена в комплекса "Спортна София", които се заплащат. Такива терени има в почти всеки един квартал, работното им време почти навсякъде е до около 00:00 часа, така че всеки да има възможност да ги посети. Също така не малка част от университетите предлагат игрища срещу скромна сума. Отскоро са оправени и терени в междублоковите пространства, така че ако нямате финансова възможност да си заплатите игрище, състоянието на тези терени е доста приемливо.

4. Не по-назад остава и тенисът. В Борисовата градина има терени, разположени в горния край - "Академик" и в долния край, отново на "Академик". За жалост няма безплатни игрища за тенис, но както с футбола, университетите и факултетите предлагат опцията за ползване на техните терени на преференциални цени.

Култура

1. Кино пред блока е една инициатива, която ще се проведе през август месец в столичните квартали "Княжево", "Света Троица", "Младост" и "Хиподрума". Лятно кино под звездите с 5 български филма в 5 вечери в междублоковите пространства. Идеята е да се докаже, че кварталите извън центъра също могат да бъдат социално активни и интересни за жителите на града. 

2. "Фестивал 180 градуса". Това събитие ще се проведе за първи път в България и ще представи алтернативна "смесица" от различни видове камерна класическа музика. Всички събития са с начало 19:00 часа, а входът е по желание.

3. Звездният дъжд от Персеиди е метеоритен дъжд, който всяка се "провежда" на 12-ти срещу 13-ти август. Всеки желаещ може да се качи на Витоша, да се полюбува на падащите звезди и да си пожелае нещо.

4. Фестивалът "София диша". Всяка неделя през август месец някоя от улиците в центъра на София ще бъдат затворени с цел велоразходки, пешеходни разходки и по-чист въздух за живеещите там.

5. През целия авуст в Софийска градска художествена галерия ще има изложба на номинираните художници за награда за съвременно изкуство. Инициативата се провежда заедно с  Институт за съвременно изкуство – София съвместно с Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международна мрежа Награди за млади художници представят "Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА”.

6. В София има огромно разнообразие от музеи, забележителности и галерии. Повечето са с безплатен вход, а дори да се плаща, сумата е символична.

7. "Зелена библиотека" в града. Inews публикува статия за тази инициатива на Столична библиотека. Запознайте се с нея.

Зоопарк и приюти за животни

1. Софийският зоопарк предлага най-голямото разнообразие от животински видове в България. Редовната цена на билета за вход е 4 лева, но за пенсионери, деца и хора с увреждания цените са преференциални и в някои случаи входът е безплатен.

2. В близост до София има приюти за животни, които предлагат възможността да дарите храна и да разходите някой четириног приятел. А защо не и да осиновите някое животинче?

Водещи

Най-четени