В Търново вдигат 500-тонна къща от бронз 07.11 | 14:18

Уникалната постройка ще се намира на Самоводската чаршия

От Нели Минчева

Огромна къща от бронз ще бъде издигната във Велико Търново, съобщава Север.bg. Арт проектът е наречен "Бронзовата къща" и се предвижда да бъде осъществен до две-три години.

Конструкцията ще представлява триетажна постройка, изградена от 4000 специално отлети бронзови елемента. Всеки етаж ще е висок по четири метра, като дори скрепяващите болтове и винтове ще бъдат от бронз.

Изчислено е, че уникалната къща ще е с общо тегло от 500 тона. За сравнение, Статуята на свободата, която е от стомана и покрита с бронзово фолио, тежи 130 тона.

Намерението на 40-годишния творец Пламен Деянов, родом от Арбанаси и известен с работите си на много места по света, е постройката да бъде вдигната на мястото на закупена стара къща на Самоводската чаршия, която няма историческа или архитектурна стойност.

В стара семейна леярна в Берлин вече са отлети първите елементи от конструкцията за Бронзовата къща. Архивът на проекта ще се намира и съхранява във възрожденска къща в село Арбанаси.

Досега проектът е финансиран изцяло от своя автор. Допълнителни средства занапред се събират чрез специално създадена фондация, която ще набира средства от продажбата на скици, графики и макети на проекта.

През април 2012 г. във Велико Търново ще бъде проведено първото специално събитие, посветено на Бронзовата къща. Ще бъдат показани малко известни работи на швейцарския архитект, урбанист и дизайнер Льо Корбузие, който е посетил Велико Търново точно преди 100 години - през 1911 г.

Водещи

Най-четени