В Хавана празнуват 520-та годишнина от откриването на тютюна 07.03 | 16:56

В кубинската столица се проведе Фестивал на пурата

От Деляна Петкова

По света фестивали всякакви. И поводите са безкрай – музикални събития, традиционни чествания, научни открития, че дори и религиозни празници.

 

За Куба представите на повечето европейци са екзотика, плаж и танцуващи хора, държащи запалена пура в ръка. И затова не е чудно, че един от фестивалите в страната е посветен именно на кубинската пура. През тази година това събитие събра повече от 1 500 ценители на добрия тютюн. Те пристигат на Острова на свободата от 70 държави по света.

А по време на тържествата беше отпразнувана и 520-та годишнина от откриването на тютюна.

Почитателите на тютюна обаче се оказват и отговорни за здравето на околните. По традиция по време на Фестивала се провежда благотворителен търг за умидор – шкаф, направен специално за пури. В тях температурата е постоянна, а въздухът – сух, т.е условия отлични за съхранение на пурите.

Тази година на търга са продадени шест умидора, разказва една от компаниите за производство на пури Habanos. Събрани са над 963 хил. долара, които ще бъдат дарени на кубинската обществена здравна система. За последните 12 години от Фестивала са дарили повече от 10 млн. долара за системата.

Водещи

Най-четени