В Шри Ланка броят слоновете 12.08 | 18:49

4000 доброволци ще участват в първото национално преброяване на животните

От Кремена Бедерева

В Шри Ланка започна първото национално преброяване на слонове, предаде Асошиейтед прес. Близо 4000 работници от Службата за опазване на дивата природа и доброволци са заели позиции на наблюдателни площадки по дърветата край водните басейни и изворите в страната.

Целта е да се съберат данни за намаляващата популация от слонове. Информацията ще послужи при изработването на Национален план за защита на слоновете, твърдят властите, цитирани от БНР.

Според природозащитници обаче преброяването е параван за залавяне и опитомяване на малкото останали животни.

По официални данни в Шри Ланка има между 5 000 и 6 000 слона, като в началото на 90-те те са били между 10 000 и 15 000. Популацията е намаляла заради бракониерите и изсичането на горите, с цел да се освободят терени за земеделие. Животните често влизат в селата, търсейки храна.

Те тъпчат посевите и разрушават къщи, като дори има смъртни случаи. Защитавайки се, селяните всяка година убиват по около 250.

Според Сарат Дисанаяке, директор на службата за изучаване на дивата природа проучването цели да се събере информация за поведението на животните, предпочитаната от тях храна и структурата на популацията им.

Водещи

Най-четени