В кой момент от денонощието сме най-щастливи 20.02 | 11:40

Ето някои разкрития, които лесно ще ви вдигнат от леглото в ранните утрини

От Лазар Тодоров

На кого не му се иска, когато сутрин звънне алармата, да остане поне още малко в леглото?! Отговорът - на всеки! Може би е неосъзнато от повечето хора, но всъщност най-щастливият ви период е именно този, в който се събуждате рано сутрин.

Анализ на послания в Twitter разкри, че хората са в добро настроение на закуска, но стават по-кисели с всеки изминал час, съобщи в. Daily Mail. На пръв прочит може би е в разрез с мнението на повечето от ранобудните персонажи, но е факт.

Вечер обаче настроението им се подобрява. Това поведение не е свързано с ходенето на работа, или ангажиментите през седмицата, защото през почивните дни следва същия модел.

Учени от Корнелския университет анализираха над половин милиард послания в Twitter от цял свят. Те проследиха колко често в постингите се промъкват думи, свързани с щастие в различните часове. Резултатите показват, че хората са най-щастливи през уикенда. През останалите дни пътуването и стресът в службата  развалят настроението им.

Това обаче не е единственото обяснение за влошаването на настроението през деня. Според учените роля имат естественият ритъм на тялото и сънят. През уикендите например настроението е най-високо малко по-късно сутринта, но повечето хора тогава се  излежават. В началото на деня са най-ведри, защото са  освежени от съня. По-доброто настроение в почивните дни се обяснява с това, че тогава се събуждаме естествено, а не когато иззвъни будилникът.

За изследването си проф. Майкъл Мейси проверил за честотата на думите "фантастичен", "невероятен", "весел" и други подобни, които съответстват на добро настроение, спрямо думи за тъга, гняв и  притеснение. Резултатите показват еднакъв модел по целия свят,  независимо от културата, религията, държавата. Само ефектът на уикенда варира леко в зависимост от работните дни през седмицата в различните държави. В Обединените арабски емирства, например, хората са най-щастливи в петък и събота, когато са почивните дни, пише БТА.

Най-четени