В софийския зоопарк се роди благороден елен 18.05 | 11:09

Клетките на лъвовете и маймуните ще имат сенници, предпазващи ги от слънцето, каза още директорът на столичното зоо

От Кремена Бедерева

Благороден елен се роди в Столичния зоопарк в деня на празника. Малкото еленче се появи на бял свят в деня на празника на зоопарковете по цял свят. Това съобщи по Радио "Фокус" Иван Иванов, директор на зоологическата градина в София.

Днес - 18 май, се отбелязва денят на зоопарковете по цял свят. В България те са 15 на брой. Събитието се чества от 2007 година насам.

1370 са обитателите на Столичния зоопарк, от 274 вида. 84 служители се грижат за тях, от които 64 са пряко заети в отглеждането им, а останалите са помощен персонал и лекари.

Поради лоши метеорологични условия празникът на Столичния зоопарк, честван на 14 май – сряда, не се е провел. Същевременно в парка се е провела проверка от Европейската организация на зоопарковете и аквариумите – ЕАЗА.

По препоръка на ЕАЗА в зоопарка ще започне обновяване на външните клетки на лъвовете и маймуните, за да имат сенници, предпазващи ги от слънцето. Иван Иванов, каза, че прояви в зоопарка ще има на 1 юни – Деня на детето, както и на 2 юни и допълни, че последните попълнения са памукоглавите марини, които са получени като дарение от Мюнхенския зоопарк, Германия.

Те са най-новите обитатели в столичния зоопарк. Директорът на зоопарка каза още, че има и някои попълнения от новородени, а днес по случай празника ни се роди благородно еленче. Сега е сезонът на размножаването при животните и се засилва храната им.

Дават им се витамини, соли, допълнителна храна, а при мътещите птици и допълнително месо.

През пролетно-летния сезон посетителите на зоопарка се увеличават. Чрез спечелен конкурс на Wikipedia в зоопарка са подменени всички табелки на животните и чрез заснемане на логото от табелките на животните е възможно да се прочете допълнителна информация за тях на български или на английски език.

Водещи

Най-четени