Вашата голяма ОРГАНИЗИРАНА българска сватба 17.08 | 17:00

Няколко съвета как да организирате мечтания сватбен ден, без излишен стрес и нерви

От Гергана Златкова

И на вас се е случило да кажете мечтаното от хиляди, милиони жени по-света, заветно "ДА".

И след като вече сте сгодени с любимия ви, идва моментът да определите датата на дългоочакваното събитие. И от там – да започнете приготовленията за него.

Подготовката за сватбата е истинско предизвикателство, което изисква много време, проучване на пазара и... взимане на правилните решения. А това понякога се оказва доста трудно.

Организацията е свързана с безброй емоции – положителни и не толкова приятни, но във всички случаи придружени от доста излишен стрес.

И тъй като желаете най-доброто за своя сватбен ден, става доста трудно да изберете сред многобройните предложения, които получавате. Уверяваме ви – акъл се лее от всички страни.

За това решихме да ви помогнем, макар и крайно недостатъчно, предвид че сме запознати какво ви чака. Няколко съвета обаче, които да ви ориентират в основните неща, със сигурност няма да са ви излишни.

Като начало, трябва да си изясните дали ще имате само граждански, или и църковен брак.

Според Семейния кодекс на Република България, за да бъде съюзът между младоженците законен, като единствена валидна форма се признава гражданският брак. За целта е необходимо да подадете заявление поне 30 дни предварително. Ние ви препоръчваме да направите това доста по-рано – около 3 месеца преди датата, на която сте се спрели, защото по този начин ще имате по-голям избор от Ритуални зали, в които да се венчаете. А и бракове не могат да се сключват през целия ден – сутрин и следобед, като всяка зала има определени часове, в които почива.

Това, трябва да проучите задължително, за да структурирате около него целия сватбен ден. Не трябва да забравяте да проучите и какво е включено в цената - дали тя покрива участие на хор, механична музика, фотограф и тн. След като се запишете за подписване в избраната ритуална зала проучете и какви документи ви трябват за самата церемония.

Ако сте решили да се венчаете и в църква, то проучете смисъла на църковния брак и дали съвпада с вашето виждане за съюза, в който се готвите да стъпите. В противен случай няма особен смисъл.

За да улесним максимално бъдещите булки, (а и младоженците, разбира се) сме извадили хронологично, за да бъде организацията на сватбения ви ден удоволствие и да ви донесе само щастливи емоции и спомени, а не да ви ядоса, стресира и натовари излишно.

Планирайте сватбения си ден стъпка по стъпка:

6 месеца по-рано

Изберете халки, решете стила, в който ще е сватбата и направете основен сватбен бюджет. Запазете деня и часа за граждански и църковен брак, подгответе необходимите документи. Посетете ресторанти и се информирайте за менюто, напитките, тортата, музиката и украсата, които могат, или не могат да ви осигурят.

Започнете да мислите и посещавате салони за сватбени рокли и аксесоари, изяснете си концепцията за роклята си. Ако искате да е шита по-поръчка – ориентирайте се къде е възможно да направят точно това, което искате.

Поканете кумовете и шаферките, (ако сте решили да имате такива).

5 месеца по-рано

Уточнете броя на гостите в ресторанта. Ангажирайте фотограф и видеограф. Направете листа с нещата, които ще са ви необходими за новото домакинство.

4 месеца по-рано

Започнете пробите за булчинската рокля/костюм за младоженеца. Купете обувки, чанта и всички ви необходими аксесоари. Резервирайте кола за деня. Изберете цветята за украсата, както в ресторанта, така и църквата и гражданското. Спрете се на булчински букет.

3 месеца по-рано

Помислете какви ще бъдат подаръците за гостите ви, като те трябва да са съобразени със стила на цялата сватба. Купете покани и благодарствени картички, които да изпратите след сватбата. Изберете дестинация за сватбеното пътешествие.

2 месеца по-рано

Изпратете картичките, уверете се, че сте получили потвърждение и оформете списъка с гости, който да предоставите на ресторанта. Ангажирайте фризьор и гримьор за деня. Последни проби на рокля/костюм.

Направете окончателното разпределение на местата по масите, нарисувайте ги и отбележете кой къде желаете да седи. Погрижете се да стигне до ресторанта.  Задължително снабдете с такъв списък и хората, които ще посрещат гостите и ще ги напатстват  кой на кой номер маса ще седне.

Поръчайте сватбения букет – той най-често е подарък от кумата, заедно с чашите за шампанско за обредния дом. Решете дали ще имате 1 или 2 букета – един за хвърляне и един да си остане за вас или ще хвърляте своя букет.

Поразтъпчете се в новите си обувки, за да се убедите, че не ви стягат.

1 месец по-рано

Представяте окончателен списък с броя на гостите на ресторанта. Дегустирайте менюто и тортата си. Отидете на пробна прическа, грим, маникюр/педикюр.

Потвърдете резервациите за кола, ди джей, оператор, фотограф. Срещнете се с всички участници в сватбения ден на мястото, където ще се проведе той, за да уточните последните детайли. Подгответе необходимите документи за гражданско и църква, както и необходимите ви неща за там ( чаши, питка, шампанско, червено вино, свещи и тн.)

Опаковайте багажа си за медения месец.

Проучете дестинацията, в която отивате – местна валута, дали можете да използвате кредитните си карти, забележителности, които искате да посетите.

Отидете на моминското и ергенското си парти.

1 ден преди сватбата

Почивка, почивка и само почивка. През този ден трябва да се отпуснете, отидете на маникюр, сауна, масаж, разходете се в парка. Не трябва да мислите повече за подготовката на сватбения ден – всичко вече е готово и за да му се насладите трябва да си подарите ден на абсолютен релакс.

Това, разбира се, са основните моменти, касаещи една сватба, от практична гледна точка. Най-важно от всичко е обаче, че ви предстои, може би, най-важната стъпка в живота на всеки човек. А, когато сте сигурни, че сте готови за нея, всичко останало е просто въпрос на подготовка.

Водещи

Най-четени