Великите илюзии, които ни правят роби на Матрицата 31.05 | 09:21

Понякога е толкова тежко да си признаем факта за измама

От iNews.bg

"Илюзията може да направи дори пребиваването в затвора комфортно."

Нелсън Мандела

Ако илюзионист или "маг" иска да ви измами, то за начало той измайсторява илюзия, за да отвлече вниманието ви от реалността. Докато аудиторията с възторг следи нищо незначещите трикове, фокусникът получава възможност да я излъже.

Но понякога е толкова тежко да си признаем факта за измама, че с години може да продължаваме да вярваме в това, което не съществува.

Живеем в свят на илюзии. Много от проблемите, които заемат вашия мозък и календара, съществуват само защото някой ви ги е натрапил. Дявол знае случило ли се е това случайно, или не, но всички ние (или почти всички) сме станали жертви на авторитарно-корпоративната потребителска култура, която доминира сега.

Психопати са ни лишили от чувство за реалност. А социалните мрежи са им позволили да донасят идеите си до широките маси без посредници в лицето на медиите. И главната им вреда е в това, че са нанесли тотален, съкрушителен удар по нашата увереност в себе си и в утрешния ден.

Революционният художник на графити Бански отбелязва: "Хората пият интелектуална урина всеки ден. Тя превръща живота им в угарка. Тя ви кара да повярвате в това, че не сте достатъчно сексуални. Или в това, че всичко най-хубаво се случва на друго място. Телевизията е направила вашата приятелка неадекватна. Те имат достъп до най-съвременни технологии. И те ви заплашват. Те са рекламодатели и ви се присмиват."

Но рекламата е само върхът на айсберга. Ако погледнете по-надалече, ще видите, че цялата организация на вашия живот е построена в преследване на илюзии и идеи за масово послушание на други хора, идеи и институции. Ние се намираме в робство – в пълния смисъл на тази дума. Намираме се под потребителския гнет и тоталния контрол, а ТЕ пронизват нашия разум от самото начало и го препрограмират на послушание.

Ето шестте най-велики илюзии, с които трябва да се простите, ако искате да бъдете свободни – не само външно, но и вътрешно.

Илюзията за права, ред и власт

За мнозина от нас следването на законите е морална отговорност. Но корупцията и политическите скандали доказват, че законът е доста хлъзгаво нещо. Особено за тези, които имат мускули, за да го огънат.

Жестокостта на полицията и престъпленията, които тя извършва – са реалност не само за Украйна или Русия, но дори за САЩ и много европейски страни. Съдиите застават на страната на богатите. А сега дори не можем да се защитим от нахлуването на държавното око в нашия личен живот.

Всичко за илюзиите, които ни държат в плен, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени