Вече знаем защо зебрите "носят" райе 02.04 | 11:46

Ново изследване подсказва, че основната функция на окраската е да пропъжда паразитни насекоми

От Кирил Русев

Зебрите са раирани* с цел да обезсърчават набезите на конски мухи и други кръвопийци. Това може би е окончателният отговор на един въпрос, който занимава науката вече над 140 години.

Още през 70-те години на ХІХ век основателите на еволюционната теория Чарлз Дарвин и Алфред Ръсел Уолъс слагат началото на този дебат и оттогава насам в научната общност са възникнали редица различни хипотези, в това число...

- Възможно ли е райетата да служат като своеобразен камуфлаж, който "замазва" движението на животното и го защитава от атаките на хиени, лъвове и други хищници в саваната?

- Възможно ли е райетата да отделят топлина и да служат като своеобразни охладители?

- Възможно ли е да имат социална роля - за формирането на групова идентичност и/или за помощ при избора на партньор?

Едно ново изследване обаче оборва всичките тези допускания и постановявайки, че най-вероятно райето на зебрата е защитен механизъм против паразитни насекоми. Това съвсем не е първият труд, който загатва за настоящото обяснение на вековната гатанка.

Още през 2012 година един унгарски експеримент демонстрира, че раираните манекени на животни са по-малко привлекателни за конски мухи. Оказва се, че мухите налитат на линейно поляризирана светлина, а белите и черни райета нарушават тази линейност и объркват мухите. В допълнение, колкото по-широки са райетата на едно животно, толкова по-привлекателно става то за кръвопийците и обратно - тънките райета са по-отблъскващи.

Новото изследване, публикувано в списание Nature, открива силно припокриване между населяваните от зебрата географски зони и местообитанието на два вида кръвосмучещи мухи. Особеното е, че на същите тези територии други представители на конското семейство (дивите коне, например) са много по-потърпевши от набезите на тези мухи.

Учените установяват, че в уловените от тях жилещи насекоми има сравнително малко кръв от зебри при положение, че кожата на раираните животни е доста по-тънка, а козината им доста по-фина и рядка от тази на жирафи и антилопи, например. Същевременно зебрите страдат в много по-малка степен от пренасяните от тези паразити заболявания.

Експериментално е доказано, че апетитът на конските мухи може да бъде огромен. В един американски опит потърпевшите крави губят между 0,2 и 0,5 литра кръв дневно заради ухапванията им и могат да отслабнат с около 17 килограма в рамките на 8 седмици в резултат от тях.

 

 

* Противно на логиката, зебрите всъщност са черни животни на бели райета. Оригиналният пигмент на козината им е черен, а белите зони са резултат от липсата на пигментация, досущ като при албиносите. Нещо повече, кожата под козината им също е черна на цвят. 

Водещи

Най-четени