Вече сме смарт и в отвъдното 20.08 | 21:55

Високите технологии се преселват с нас на оня свят

От Антония Михайлова

Високите технологии дотолкова сраснаха с живота ни и ни влязоха под кожата, че вече не можем да си представим дори и смъртта без тях. Дигиталната техника е на мода и в погребалното дело, а паметниците с екрани от течни кристали със снимки и видеа на покойника дори се смятат за остарели, твърди германският каменоделец Андреас Розенкранц.

Последен писък на модата са паметниците с т.нар. кю-ар кодове (от англ. quick response). Розенкранц е специализиран в гравирането им върху надгробни плочи – това са малки черно-бели квадратчета за смартфони и таблети, които препращат потребителя към видеа и текстове в интернет. Цената на подобна гравюра върху надгробен паметник е най-малко 2500 евро, а върху по-скромен паметник излиза 300 евро, пише NOSTOP.BG.

Розенкранц вече осъществява и друга идея - използва линкове за връзка със сайтове за некролози и виртуални гробища. Той си сътрудничи например с австрийския портал Аспетос, който предлага включително траурни форуми.

Мнозина изразяват скръбта си по починали близки или приятели и в техните лични профили във Facebook. Така профилите остават активирани още дълго след смъртта им и дават възможност на скърбящия да продължи близостта си с обичания човек.

Водещи