Виждали ли сте такава кървава Луна? 15.04 | 17:21

За съжаление, пълното лунно затъмнение не беше видно от България

От Теодора Кокаланова

В САЩ тази сутрин наблюдаваха пълно лунно затъмнение. За съжаление максималната фаза на пълното лунно затъмнение бе през деня и в България не можахме да го видим. 

Затъмнението продължи 5 часа и 44 минути, като Луната се покри напълно от земната сянка за 1 час и 17 минути. Предишното пълно затъмнение на нашия спътник беше през декември 2011 година, а следващото ще е бъде на 8 октомври тази година.

Пълните лунни затъмнения дават рядък шанс да се зърне сянката на нашата планета. Лунните затъмнения могат да се видят само през нощта, а днешното е наблюдавано най-ясно от Северна и Южна Америка, но малка част от северната и източната част на Европа, Източна Африка, Близкия изток и Централна Азия, също имаше шанс да се наслади на гледката. 

Това е първото от четири последователни явления от този вид през тази и следващата година. Астрономите наричат тази поредица ​​тетрада. Последният път, когато се е състояла тетрада, е било през 2003-2004 г., като следващата прогноза това явление да стане факт е за 2032-2033. Учените отбелязват, че през XXI век ще имаме възможността да наблюдаваме осем тетради. 

Второто пълно лунно затъмнение ще бъде на 8 октомври, а другите две тетради се очакват на 4 април и 28 септември следващата година, съобщи telegraph.co.uk. Наричат пълното лунно затъмнение "кърваво" поради невероятната гледка, тъй като Луната се оцветява в червено от Слънцето. Все пак тези, които не можеха да наблюдават зрелището на живо, имаха възможност да го наблюдават онлайн на сайта на Slooh. 

Отличителното оцветяване се случва, тъй като Луната преминава в най-дълбоката част на земната сянка, когато слънчевите лъчи се пречупват през атмосферата на нашата планета и разпръсват останалите части от спектъра на видимата светлина, оставяйки само червената част да отразява от повърхността на Луната.

Серията от общо четири затъмнения, които ще продължат до 2015 година, продължава с това на 8 октомври. За съжаление ние ще трябва да изчакаме до 20 март 2015 г., когато ще можем да наблюдаваме следващата тетрада на лунно затъмнение, информира independent.co.uk.

Водещи

Най-четени