Вижте най-вдъхновяващите приключенци за 2012 година 26.12 | 14:59

Двама непалци се спускат от Еверест до Индийския океан

От Кремена Бедерева

Кои са най-вдъхновяващите приключенци за 2012 година? Според над 76 000 читатели на National Geographic, това е уникалното спускане на двамата непалци Лакпа Шерпа и Сано Бабу Сунувар от Еверест до Индийския океан. Точно така - от върха на Хималаите до океана!

През 2010 година Лакпа взима на заем един парапланер и скача за първи път през живота си. Свършва в едно дърво. Крилото е съсипано. Затова Лакпа отива в град Похара, където знае, че се събират доста парапланеристи и все ще се намери някой да го ремонтира. Там среща Сано Бабу, с когото всъщност се познават от по-рано. Бабу поправя крилото и се заплава по лудата идея на Лакпа, пише Sportuvai.bg. 

Следват месеци планиране и заемане на екипировка. Двамата нямат сериозни финанси. Всичко плащат със собствени пари, а те хич не са много. Но мечтите им са големи - да се покатерят на Еверест, да скочат с парапланер, да карат колело до първото място, където потоците се вливат в по-големи реки и с канута да стигнат до Индийския океан.

През април 2011 двамата вече са взели на заем всичко нужно. Имат план и големи сърца. Започват да изкачват най-високия връх на планетата и на 21 май стават третата експедиция, която скача с парапланер от Еверест. 

Поставят и един световен рекорд - за най-дълъг свободен полет от там - 8 865 метра. Кацат и започва преходът им по вода. Успяват да стигнат до известната река Ганг и следва дълго гребане до океана.

Междувременно ги обират веднъж и дълго време се хранят с плодове от дърветата, за да оцелеят. След 850 километра двойката стига Бенгалския залив и на 27 юни те стават първите хора на света, които успяват успешно да направят най-жестокото спускане.

"Когато стигнахме до брега ни беше страх. Обградиха ни големи червени скорпиони", споделя Бабу. После показва снимки на приятели, а скорпионите се оказват безобидни раци :)

Лакпа и Сано Бабу показаха на света какво е нужно, за да си истински пътешественик - воля, голямо сърце, силно приятелство и много, много кураж.

 

 

 

Водещи

Най-четени