Вижте първата българска гей булка в САЩ 01.07 | 14:21

Щастливо женени, независимо от пола

От Микаела Мохарамян

Българинът Траян Попов влезе в историята като първата българска гей булка в САЩ. Той и съпругът му Джулиан Марш получават известие по пощата, че вече няма нужда да бъдат разделени само защото единият от тях не е американски гражданин.

Агенцията по граждански и имиграционни услуги на САЩ за първи път одобри заявление за зелена карта въз основа брак, сключен между съпрузи от един и същ пол, и то само два дни след историческото решение на американския Върховен съд, с което беше отменена ключова част от т.нар. Закон за защита на брака (DOMA), пише в. "Телеграф".

Радостната за влюбените новина беше съобщена от The DOMA Project – кампания за спиране на депортациите и принудителното разделяне на двунационални еднополови двойки. На 26 юни Върховният съд постанови, че DOMA, който забраняваше на федералното правителство да признае законните бракове на еднополови двойки, сключени в някой от 13-те щата, където това е възможно, нарушава гаранцията за равна защита в Петата поправка от Конституцията на САЩ и необосновано дискриминира еднополовите двойки.

Траян, познат сред приятелите си като "Трей" заминава да учи в САЩ през 1998-а. В момента пише докторат на тема "Анализ и разрешаване на конфликти". Съпругът му Джулиан Марш е успешен диджей и музикален продуцент. Двамата се срещат в дома на общ приятел през 2011 г. В рамките на една седмица се срещат отново, също толкова случайно, и започват да излизат.

За любовта си към българина, Джулиан споделя: "Срещнах го, влюбих се, и това е." Двамата се омъжват в Ню Йорк през октомври миналата година, тъй като в щата Флорида, където живеят, все още не разрешава на еднополовите двойки да сключват брак. "Имаме много любов и щастие в живота си. Благодарение на Върховния съд и президента Обама можем да останем в дома си и в държавата си. Ако DOMA не беше отменен, щяхме да бъдем принудени да напуснем дома си, който обичаме толкова много. Изключително сме благодарни и щастливи да получим този подарък точно в месеца на гордостта", допълни Джулиан, който отпразнува рождения си ден на същата дата, на която беше одобрена зелената карта на съпруга му. 

Самият Обама в началото беше против DOMA и неведнъж е изразявал готовността на своята администрация да отстоява правото на брак на еднополовите двойки. Веднага след обявяването на решението американският президент заяви: "Това беше дискриминация, залегнала в законодателството ни. Тя третираше любящи, отдадени гей и лесбийски двойки като отделен, по-нисш клас хора. Върховният съд поправи тази несправедливост и сега страната ни е по-силна. Ние сме нация, която декларира, че всички сме равни – и че любовта, в която се вричаме, също трябва да бъде равна."

Водещи

Най-четени