Вкусни рецепти за Стефановден 27.12 | 11:40

Баницата с тиква традиционно присъства на празничните зимни трапези

От iNews.bg

Баницата с тиква традиционно присъства на празничните зимни трапези. Тя обаче е малко скучна. Може да изненадате гостите си с апетитни рецепти, които не са опитвали. Тиквата е късче оранжево щастие в студения и сив зимен ден, придава очарователен и неподправен аромат на празниците, може да се приготвя сладка, солена, пикантна и е изключително полезна. Нискокалорична е и пълна с фибри, ценни витамини и минерали.

Известна е с противовъзпалителното си действие и съдържание на бета-каротин – антиоксидант, който редуцира риска от развитие на тумори, както и с това, че помага за доброто зрение и стимулира имунната система – нещо, изключително ценно в сезона на грипа. Доказано е, че тиквата действа благоприятно на сърдечно-съдовата система, поддържа кръвното налягане в нормални граници, предпазва кожата от УВ лъчите и преждевременното стареене и намира приложение в лечението на косопад.  Хапвайте смело!

Пепеляшка 

Разрежете тиквата на две и я изпечете във фурната в тава на 200 градуса. Когато е готова, направете захарен сироп – вода, кафява захар, ароматизирани с канела и ванилия, и полейте щедро двете парчета. Напълнете със сладка сметана и ситно натрошени орехи едната част. След това поставете двете части една върху друга, естествено парчето със сметана трябва да остане отдолу, за да се образува кръг. Изрежете с остър нож прозорче на каручката и я прикрепете към пластмасова фигура на кон. По-сръчните от вас могат да използват захарно тесто, за да направят коня или поне пердета за прозорчето на каручката. Тази тиква е не само вкусно изкушение и удоволствие за сетивата, но и интересно декоративно решение за празничната маса.

Пияна тиква с изненади

Необходими са ви една тиква, ябълка, дюля, пакет ядки – микс, които трябва да натрошите, пакет стафиди и сушени плодове – каквито предпочитате, кутия лукум, половин чаена чаша мед, половин чаша ликьор, половин чаша вода, чаша натрошени орехи. Отрежете капака на една тиква, изчистете семките и част от съдържанието и я напълнете с всички продукти без алкохола. Продуктите, с които пълните тиквата, трябва да са измити и нарязани на ситно, а ядките натрошени или смелени. Изсипете и водичката и затворете капака. Печете на 200 градуса. Печенето на пълнена тиква е дълго и изисква търпение, но резултатът си заслужава. Когато е почти готова, добавете ликьора и оставете да поеме 10-тина минути още във фурната. Извадете да изстине. Поднася се, като се отстрани капака и се украси със сметана.

Икономична рецепта 

Лесна и бърза рецепта, за която са ви нужни само 4 съставки – тиква, чаена чаша кафява захар, литър прясно мляко и 6 яйца. Може да добавите и ароматизатори – канела, ром или ванилия на вкус. Начин на приготвяне: измийте, почистете и нарежете тиквата на кубчета. Поставете я на дъното на тава, така, че да го покрива плътно. Печете 15 минути във фурната на 200 градуса. Разбъркайте млякото, яйцата и захарта с добавените аромати. Залейте тиквата в тавата със сместа и печете още 45 минути, докато стане готова. Десертът е бърз, икономичен, кремообразен и изключително вкусен и ароматен.

 

Водещи

Най-четени