Внимание! Бабите са опасни за децата! 03.07 | 15:59

По-добре не оставяйте малките на село

От Мартина Панайотова

Много родители оставят децата си на грижите на баби и дядовци. Специалисти от университета на Хелзинки обаче предупреждават, че това може да се окаже опасно, съобщи сайтът QT.com.au.

Паричната е, че бабите често глезят прекалено много внуците си със сладкиши и сладолед. В резултат децата страдат от затлъстяване, което може да доведе дори до диабет, сърдечносъдови болести и преждевременна смърт.

Всяко трето дете на 3 годинки, което е гледано от баба и дядо, е с наднормено тегло. Докато преди ролята на дядовците и бабите във възпитанието на децата се е оценявала положително, сега в съвременния свят е обратното. Това показва изследване, в което са участвали 9000 британски семейства.

В миналото стремежът внуците да се хранят с висококалорична, питателна храна, е позволявало да се избегне гладната смърт. В наши дни обаче това води само до трупане на излишни килограми.

Свой отпечатък дава и фактът, че бабите и дядовците често не знаят какво точно трябва да се разбира под правилно и рационално хранене.

Освен това възрастните хора не са достатъчно активни и не могат да осигурят на внуците си необходимото равнище на физическо натоварване. Учените от Финландия са сравнили теглото

на 3-годишните деца, които са били възпитавани от баби или от родители. Като цяло 23,6% от децата са били с наднормено тегло, цитира БТА.

Сред децата, гледани от баби и дядовци, процентът на пълничките е бил 26,2. В групата на тези, които са живели с родителите си - 22,9%. След като са били отчетени всички фактори, се оказало, че бабите увеличават риска от затлъстяване при малките деца с 31%.

Водещи

Най-четени