Всички не-африканци са потомци на неандерталците 19.07 | 18:21

Гените на H. neanderthalensis са се смесили с гените на съвременни хора

От Елена Коцева

Всички хора, които нямат африкански произход, се явяват потомци на неандерталците. Това е извод на учени, които са анализирали Х-хромозомите на хора от почти всички страни по света.

В изводите си, публикувани на страниците на Molecular Biology and Evolution, генетиците посочват, че Homo neanderthalensis и Homo sapiens са близкородствени видове. Учените отдавна предполагаха, че двата вида могат да се кръстосват, посочва в презентацията си порталът Discovery News. И двата вида обаче са възникнали в Африка.

Счита се, че предците на H. Neanderthalensis са напуснали този континент в периода от преди 400 000 до 800 000 години. H. sapiens е започнал да се разселва по други територии извън Африка преди 80 000 до 50 000 години. Това означава, че двата вида са имали на разположение около 30 000 години, в които са съществували заедно.

Учените са проследили ДНК женска полова хромозома в жители на петте континента. Като цяло те са изследвали 6092 хромозоми и според изводите Х-хромозомата в съвременните хора от неафрикански произход се съдържа около 9% от неандерталското ДНК.
Това означава, че двата вида
H. neanderthalensis и H. sapiens са се чифтосвали и дълго след като са напуснали Африка.

Такъв извод беше направен и преди това от изследването на учения Свант Паабо, който отсече, че гените на H. neanderthalensis са се смесили с гените на съвременни хора.

Водещи

Най-четени