Всичко в името красотата! 27.10 | 15:47

Дори червило от смачкани мравки, кръв от бръмбари и пчелен восък?

От Филипа Тодева

Максимата "Трай, бабо, за хубост!" не идва от бабите ни, а от много по-далечните прадеди. Ако ви се струва, че в днешно време хората се побъркват в стремежа си да изглеждат добре, може би е време да преразгледате мнението си. Истината е проста - човечеството винаги си е било побъркано.

Пластични операции, солариуми, вредни химии... Да, всички тези неща се приписват на настоящето, но козметичните практики в миналото също не са били "цветя за мирисане". Дори са се намирали много далеч от подобно определение.

Ето само част от установените доказателства за това:

Червило от смачкани мравки, кръв от бръмбари и пчелен восък 

Чудно как толкова много мъже са имали желание да целуват Клеопатра! Вероятно не са знаели по какъв начин тя правела устните си да изглеждат изкусително. Посочената смесица от гадни съставки се нанасяла преди лягане, за да престои цяла нощ.

Очна линия с отрова 

Древните египтяни са известни с умението си да издължават очите си с черна боя. Тя не служела само за красота - смятали, че по някакъв начин ги предпазва от боговете. Да, ама предпазването всъщност е имало обратен ефект, тъй като въпросният тъмен грим съдържал олово. А натравянето с него може да доведе до гърчове, кома и смърт.

Още доказателства, вижте в Jenite.bg

Водещи