Вулкан пищи, преди да изригне 15.07 | 20:05

Намиращият се на Аляска Редаут смаял учените със звук

От Антония Михайлова

Вулканът Редаут, разположен на територията на Аляска, удивил учените със звука, който издава, преди да изригне. Според изследователите планината буквално пищяла от напрежение.

Звукът достигнал необикновено високи честоти – първоначално той започнал от 1 херц, а след това достигнал 30 херца – честота, която може да се чуе без специална апаратура, пише РИА Новости.

Учените анализирали звука и установили, че той е възникнал поради колебания в земната кора и серия слаби земетресения. Данните от изследването са публикувани в сп. Nature Geoscience.

Честотата на тези "трели" е необикновено висока за вулкан, което трудно може да се обясни с общоприетите теории, казва съавторът на изследването Алисия Хотовек-Елис от Вашингтонския университет.

Смята се, че вулканите издават звук поради това, че земната кора резонира, когато течната магма пробива през тесните пукнатини в нея. Подобни явления са съпровождали вулканите Аренал в Коста Рика и Суфриер Хилс в Карибско море. Но в случая с Редаут причината за появата на пищенето била в друго.

Според учените при изригването на този вулкан магмата се изкачвала към повърхността по тесен канал и периодично застивала по пътя, докато отдолу се натрупвало достатъчно налягане, за да я избута.

Всеки път, когато магмата се изкачвала нагоре, възниквало слабо земетресение (с магнитуд 0,5–1,5). Според нарастването на налягането земетресенията ставали все по-слаби и чести, до 30 в секунда. Половин минута преди изригването налягането станало толкова високо, че движението на ръбовете на разлома станало по-слабо и се освобождавал звук.

Чуйте го и разгледайте галерия на вулкана:

Водещи

Най-четени