Вулканът, който хвърля сянка върху небето 19.10 | 14:52

Вижте един рядък природен феномен

От Антония Михайлова

Всички предмети в света – големи и малки, могат да хвърлят сянка. Същото го могат и планините. Но има една необичайна планина – тя хвърля своята сянка не върху земята, а на небето. Това явление е признато от учените за едно от най-редките.

Рейниър, или Маунт Рейниър, е стратовулкан в щата Вашингтон, с височина 4392 м. Това е най-високата точка на Каскадните планини (голям планински хребет в западната част на Северна Америка, водещ началото си в южната част на канадската провинция Британска Колумбия и простиращ се през американските щати Вашингтон и Орегон до Северна Калифорния).

Планината е кръстена на британския адмирал П. Рейниър – моряк, офицер от Кралския флот, а впоследствие и адмирал.

Спящият стратовулкан Маунт Рейниър се намира на 88 км югоизточно от Сиатъл на територията на окръг Пирс, и е правил малки изригвания. Днес, според данни на USGS, в случай на силно изригване има опасност за 150 000 души от близките населени места.

Вулканът Маунт Рейниър се смята за най-известната планина в Съединените щати. В слънчеви дни върхът се вижда ясно на хоризонта, така че той може да се забележи дори от Портланд, Орегон, Виктория и Британска Колумбия, които са разположени доста далече.

Сутрин рано, по време на изгрева на слънцето, или вечер при залез, когато има много облаци, слънцето осветява планината отдолу и образува дълга сянка на небето. Това удивително и рядко явление се наблюдава само през есента и зимата, когато слънцето се повдига на това място, на което Маунт Рейниър "улавя" първите лъчи на слънчевата светлина.

Най-четени