Във Великобритания работят по създаването на пържола от гъби 13.04 | 12:41
Продажбите на гъби в магазините са скочили с 20% през последните 10 години

Яденето на гъби във Великобритания непрекъснато се увеличава през последните години заради проучвания, които показват, че те са изключително полезни за здравето. На Острова вече работят върху създаването на пържола от тях. Кога ще бъде готова и по-евтина ли ще е от традиционната от месо - провери кореспондентът на NOVA Павлина Трифонова.
Продажбите на гъби в магазините са скочили с 20% през последните 10 години, а при някои специални видове даже пет пъти повече. Вече дори се правят образователни турове в английските гори, по време на които човек може да се обучи къде и как да ги бере.
Националният тръст, който стопанисва десетки туристически обекти в Англия, обяви, че премахва гъбите от менюто в ресторантите си. Причината е, че се отглеждат върху торф, идващ от блата, чието изчезване допринася за климатичните промени.
Пол Дайър е професор по гъбична биология в университета в Нотигнгам и бе сред поканени в британския парламент учени, които трябваше да разяснят на депутатите в крайна сметка необходимо ли да се насърчава или забранява производството гъби и техни производни.
"Обединеното кралство е световен лидер в тази област – производството на микопротеин или гъбена храна. Той се събира, компресира и обработва, за да стане храна, която може да се продава. В нея има около 40 до 50 процента протеин в сухо тегло. Тя съдържа и много добри, диетични фибри. Има и витамини. Що се отнася до емисиите в околната среда от производството на микопротеини, то те са едва около 10 процента от въглеродните, отделяни от едрия рогат добитък и около 30 процента от тези отделяни при производството на пилешко месо”, поясни Дайър.
А пържолите от гъби имат вкус като телешките, но са направени от мицел, създаден в големи резервоари за ферментация. Все още производството им е пробно и в малки количества. Затова и цената им е доста по-висока от тази на традиционните телешки стекове.
Водещи
-
Връзка от най-важната подправка за Гергьовден е само левче
По Великден на места имаше спекула и цените в магазините и по пазарите скочиха. Как е сега и...
04.05 | 09:59
-
Падат цените на доматите и краставиците на едро
Прясното мляко с 3% малко поскъпва - 0,4 % до 2,42 лева за литър, а киселото мляко с 3 и...
04.05 | 09:30
-
Най-новият писък на модата е зрелостниците да карат скромна вечер с роднини, а след това - екзотичен воаяж
Модни тенденции при абитуриентските рокли
04.05 | 09:45
Най-четени
-
Падат цените на доматите и краставиците на едро
Прясното мляко с 3% малко поскъпва - 0,4 % до 2,42 лева за литър, а киселото мляко с 3 и...
04.05 | 09:30
-
Най-новият писък на модата е зрелостниците да карат скромна вечер с роднини, а след това - екзотичен воаяж
Модни тенденции при абитуриентските рокли
04.05 | 09:45