Възстановяват най-голямата глинената крепост Арг-е Бам 28.01 | 08:25

Зад проекта стоят Италия и Иран

От Ивайло Коралски

Министърът на паметниците, културните дейности и туризма на Италия Масимо Брай и губернаторът на иранската провинция Керман, в която се намира гр. Бам, подписаха споразумение да възстановят най-голямата и красива глинена постройка в света - древната крепост Арг-е Бам. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на публикации в ирански медии.

Подписаното споразумение предвижда да бъде възобновена реставрацията на разрушената през 2003 година от земетресение крепост Арг-е Бам, разположена в град Бам. Земетресението с магнитуд 6,3 отне живота на 31 000 души, а ранените бяха 42 000.

Историята на крепостта води началото си от управлението на династията на Ахеменидите /от VI до IV век пр. Хр./. Арг-е Бам заема площ от 180 000 квадратни метра и е най-нагледният пример за средновековен град-крепост, построен в съответствие с местната техника за напластяване на глина. 

През 2004 година крепостта е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, допълва БТА. 

Представителите на Италия и Иран са се договорили също за развитие на двустранните отношения в сферата на културата. За тази цел е предвидено създаването на специален комитет.

Водещи

Най-четени