Въпреки гафа, над 3 млрд. са гледали откриването на Зимната олимпиада в Сочи 08.02 | 12:34

Русия се отчете и с рекорд - родили са се цели 34 бебета

От Кремена Бедерева

Организационният комитет на Зимните олимпийски игри в Сочи съобщи на сайта си, че над 3 милиарда души по света са гледали пред телевизионните си екрани откриването на Олимпиадата. Церемонията е била излъчвана от 140 телевизионни камери, а общо в подготовката й са участвали 12 000 души.

Церемонията по откриването на XXII зимни олимпийски игри се състоя на 7 февруари на стадион "Фищ" в Сочи. На нея присъства президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Президентът на Русия Владимир Путин обяви Олимпиадата за открита.

В парада на спортистите участваха 3500 души. Олимпийският огън беше запален от прочутите Владислав Третяк и Ирина Роднина. На пресконференция преди церемонията по откриването на Игрите президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах съобщи, че Олимпиадата се предава в повече от 200 страни и територии, в общо 75 000 часа.

"Това е невероятно число, повече, отколкото за лятната олимпиада през 2008 г.", каза шефът на МОК. По данни на МОК Игрите в Пекин са били отразени със 72 000 часа. Правата за излъчване на състезанията по телевизията са най-големият източник на приходи за МОК. За 2014-2016 г., когато ще има две олимпиади, са генерирани приходи от над 4 милиарда долара, пише БТА, цитирайки Reuters.

Освен рекорд за гледаемост, Олимпиадата в Сочи е постигнала и друг своеобразен рекорд - в деня на откриването е регистрирана рекордна раждаемост за последните 10 години.

По данни на "Интерфакс" на 7 февруари в столицата на Олимпиадата са се родили 34 бебета - 24 момчета и 10 момичета. В самата олимпийска нощ са проплакали за пръв път седем деца: четири момченца и три момиченца.

Едно от момчетата се е появило на бял свят в минутата на откриването на XXII зимни олимпийски игри - 20.14 часа московско време (18.14 часа българско).

Олимпиадата в Сочи ще продължи до 23 февруари.

Водещи

Най-четени