Галактика поглъща всичко наоколо и расте 09.07 | 15:09

Тя привлича околния материал и формира звезди

От Антония Михайлова

Международна група астрономи фотографираха далечна млада галактика, "закусваща" с междугалактичен газ.

Спиралните галактики, такива като нашият Млечен път, се формират милиарди години. Те се "хранят" със студен газ, който кондензира и се формират звездите. Но този научен модел не обяснява процеса на непрекъснато образуване на звезди в продължение на дълго време. Галактиките рано или късно трябва да изразходват целия газ, който се намира в тях. Но оказва се, че това не е така. Галактиките имат ресурс, откъдето получават строителен материал за формирането на нови звезди, пише Cnews.

Екипът под ръководството на астрофизика Кристъл Мартин от Калифорнийския университет в Санта Барбара и Никола Буше от изследователския център по астрофизика и планетология в Тулуза наблюдавали далечна галактика с Very Large Telescope (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO). Днес тя изглежда на земния наблюдател такава, каквато е била на възраст само 2 милиарда години, тъй като светлината от нея пристига до Земята за повече 11 млрд. години.

Учените избрали тази галактика благодарение на стечение на обстоятелствата – зад нея се намира мощният квазар HE 2243-60, който с излъчването си я осветява като мощен прожектор. Когато светлината от квазара преминава през газовите облаци, някои дължини на вълната се поглъщат и това може да разкаже много на астрономите за движението и химичния състав на газа. Без квазара на заден план информацията би била много по-малко, тъй като газовите облаци не светят сами и затова не се виждат директно.

Благодарение на квазара HE 2243-60 астрономите успели в подробности да разгледат самата галактика и газа около и в нея. И те видели как галактиката изсмуква газа от заобикалящото я хало. Сега става очевидно откъде се взема газът за звездообразуването. Младите галактики привличат към себе си студения газ, който в началото формира тяхното хало, а след това преминава в техните спирали. На снимките, получени от астрономите, отчетливо се вижда, че газът наистина се движи навътре, а не навън от галактиката.

"Много ни провървя, че квазарът се оказа на необходимото място и осветява падащия в галактиката газ. Следващото поколение астрономи, което ще разполага с още по-мощни телескопи, вероятно ще може да си състави още по-пълна представа за това явление", казва Кристъл Мартин.

Това наблюдение е най-доброто пряко доказателство, подкрепящо популярната теория, че галактиките привличат и поглъщат околния материал, за да растат и формират звезди. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в юлския брой на сп. Science.

Най-четени