Германец иска глоба за папата заради возене без колан 30.11 | 18:34

Папа Бенедикт XVI системно се придвижва с папамобила, без да се закопчава с колан

От Олга Андреева

Германец се възмути, че за Папа Бенедикт XVI се прави изключение, когато не спазва правилата на пътя с папамобила на предшественика си.

Германският гражданин е подал молба до властите папата да бъде глобен за многократно нарушаване на правилата за пътна безопасност, а именно – заради това, че системно не си слага колана, когато се придвижва с папамобила, съобщи Irish Times.

Адвокатът на жителя на Дортмунд, чието име не се споменава, посочва, че клиентът му се интересува преди всичко за сигурността на главата на Римокатолическата църква.

Германецът твърди, че може да докаже многократните нарушения на папата с клипове от YouTube. Той посочва конкретно, че на посещението си в Германия на 24 и 25 септември повече от един час папата е пътувал без колан.

В резултат на заведеното дело папата може да получи глоба в размер на 2 500 евро, посочва News.in.gr.

Юристи обаче коментират, че неносенето на колан в Германия едва ли може да му донесе глоба, тъй като в качеството си на държавен глава Бенедикт XVI се ползва от дипломатически имунитет, който е в сила и при посещението му в Германия.

Със специална наредба на германския парламент папата, който е роден в Германия, продължава да има германски паспорт. Представител на германското правителство заяви, че Бенедикт XVI щеше да може да бъде съден и глобен, ако е бил в страната на частно, а не на официално посещение.

Най-четени