Германците изпиха 6,7 млн. литра бира на Октоберфест 06.10 | 19:26

Тазгодишният празник обаче не успя да подобри рекорда от 2011 г.

От Кремена Бедерева

Празникът на бирата Октоберфест, открит преди две седмици в Мюнхен, не успя да подобри рекорда от 2011 г. по количеството на изпитата кехлибарена напитка и брой на посетителите, съобщи  ИТАР-ТАСС, позовавайки се на думите на ръководителя на фестивала Дитер Райтер в последния му ден.

Тази година на Октоберфест са изпити 6,7 милиона литра бира, а са го посетили 6,4 милиона души. През рекордната 2011 г. на  празника са дошли 6,9 милиона души, които са погълнали 7,5  милиона литра бира.

"Общо всичко мина добре" - направи извод Райтер. Първият Октоберфест се е състоял през 1810 г. по случай  сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия.

На нея е  наречена местността, където той се провежда сега - Терезиенвизе. Фестивалът се организира почти всяка година. Само 22 пъти е  отменян заради война, епидемия или хиперинфлация. Традициите му  не се променят, допълва БТА.

Неотменна част от него са шествията на  управителите на бирените шатри, костюмираният парад. Бирата,  сварена специално за празника, се пие с еднолитрови халби.

Водещи

Най-четени