Германците се оплакват от целувките в офиса 12.08 | 17:41

Традицията да се целува събеседника е разпространена в средиземноморските страни

От Петя Михайлова

Германското дружество за спазване на правилата на етикета се обяви срещу целувките при поздрав на работното място, съобщи lenta.ru

От там заявиха, че да се целуващ с колегите си е непрофесионално и дразни много хора.

Председателят на организацията Микаел Клайн разказва, че за последната година е получил около 50 електронни писма, в които служители от офиси в Берлин, Мюнхен и Дюселдорф се оплакват че на работното им място са се увеличили случаите, когато колеги се поздравяват помежду си с целувка.

Според недоволните традицията да се целува събеседника по бузата, а даже и по устните, е разпространена в средиземноморските страни и Латинска Америка, където за един час можеш да докоснеш събеседника си близо 60 пъти.

Според Клайн много жени намират целувката на работното място за фриволност и виждат в нея еротичен подтекст.

Формално организацията не може да забрани целувката на работното място, но може да даде съвети на противниците на подобно поведение. Например ако човек няма нищо против целувката в офиса, той може да помести съответното обявление на работното си място.

Председателят на германското дружество също така посъветва служителите да се въздържат от целувки и да се ограничават с формално ръкостискане, спазвайки примерна дистанция от 60 см.

Водещи

Най-четени