Главозамайващите диаманти, продадени в Женева 14.11 | 15:17

Ерцхерцог Йозеф" с тегло 76,02 карата бе продаден за 21,48 милиона долара

От Мартина Панайотова

Търговете на бижута в Женева, които се организират в петзвездни хотели по брега на езерото, изглеждат отдалечени, ако не с цял свят, то с цял континент от кризата, обхванала по-голямата част от Европа. Тази седмица там се продават два диаманта, които сякаш са извънземни. Те се присъединяват към списъка на други бляскави бижута, часовници и луксозни стоки, продадени в Женева. Агенция Асошиейтед прес прави преглед на най-невероятните диаманти, свързвани с града.

Идеално прозрачен "Кристис" продаде вчера на търг в Женева за 20,36 милиона швейцарски франка (21,48 милиона долара) един от най-редките и известни диаманти в света "Ерцхерцог Йозеф" с тегло 76,02 карата.

Той е с идеален цвят и безупречна вътрешна прозрачност и чистота. Произхожда от мините Голконда в Индия. Стойността му продължава да се покачва. През 1993 г. "Кристис" продаде същия диамант в Женева за 6,5 милиона долара. Раул Кадакия, завеждащ бижутата за Северна и Южна Америка и Швейцария в "Кристис", го нарече "един от най-известните и желани диаманти, продавани на търг в света".

Естествено наситеносин "Сотбис" днес предлага за продан изключително рядък наситеносин крушовиден диамант с тегло 10,48 карата. Очаква се за него да бъдат платени до 4,5 милиона щатски долара. В търга ще бъдат включени също гривна със седеф, емайл и диаманти на "Картие", която е принадлежала на испанската кралица Виктория Еухения. Предварителната й оценка е до 1,4 милиона щатски долара.

Кралски връзки

През май 2012 г. "Сотбис" продаде диаманта "Бо санси" с тегло 34,98 карата за 9,7 милиона долара. Той е носен от Мария Медичи на коронацията й като кралица-консорт на френския крал Хенри Четвърти през 1610 г. След това е предаван в кралските фамилии във Франция, Англия, Прусия и Холандия. За продан го даде кралската фамилия на Прусия. За 3,87 милиона бе продадена и коронката Мурат. Украсената с перли и диаманти коронка е създадена за сватбата на принц, сред чиито предшественици е съпругът на Каролин Бонапарт, сестрата на Наполеон. "Кристис" продаде също пръстен с бирмански рубин с тегло 32,08 карата за 6,7 милиона долара. Цената е рекордна за рубин, купен на търг. Крушовидни

През ноември 2011 г. диамантът "Слънчева капка" бе продаден за над 10,9 милиона долара. Гигантския крушовиден жълт камък тежи 110,3 карата. Цената му подобри рекорда за този вид диаманти. С комисионата тя достигна 12,4 милиона. На същия търг бе продаден и бял диамант с тегло 38,88 карата за почти 7 милиона долара с комисионата.

Сърцевидни

През май 2011 г. "Кристис" продаде 56-каратов сърцевиден диамант с изключителна чистота за 10,9 милиона долара, както и 130-каратов бирмански сапфир за 7,1 милиона долара. Коронка с изумруди и диаманти, поръчана от невероятно богатия германски принц Гидо Хенкел фон Донерсмарк за втората му съпруга около 1900 г. бе продадена за 12,7 милиона долара. Наситено розов 11-каратов диамант от мините в Индия бе продаден за 10,8 милиона долара.

Наситенорозов

През ноември 2010 г. рядък розов диамант подобри световния рекорд за скъпоценен камък на търг като бе продаден за над 46 милиона долара на известния лондонски бижутер Лорънс Граф, цитира БТА.



Най-четени