Глобално движение за щастие ни съветва как да живеем по-добре 12.04 | 09:22

Сред членовете му е духовният водач на тибетските будисти Далай Лама

От Елена Кирилова

Ако искате да бъдете щастливи, мислете позитивно и изключвайте редовно мобилните си телефони – това е съветът на новото глобално движение за щастие, сред чиито членове е и духовният водач на тибетските будисти Далай Лама, съобщава Ройтерс.

То носи името Action for Happiness и е създадено миналата година. Официалното му представяне ще бъде на 14 април в Лондон.

Движението открито се обявява срещу индивидуализма и стремежа към материално богатство, като се стреми да дава алтернативни практически съвети за по-щастлив живот.

Сред съосноватеите му е Ричард Лейърд, професор по икономика в Лондонското училище по икономика, и "експерт по щастие". Освен от него, движението е подкрепяно от повече от 4 500 души от 68 страни от цял свят.

За да обоснове нуждата от създаването и дейността си, групата използва изследвания, направени на американци и британци, които показват, че в момента хората не са по-удовлетворени от живота си, отколкото през 1950 г., въпреки значителния икономически напредък.

"Основният външен фактор, който влияе върху щастието на човека е качеството на взаимоотношенията у дома, на работното място и в обществото", отбелязва групата в свое изявление.

Препоръките как да бъде запазено доброто настроение съветват да се помага на другите, да се правят повече физически упражнения и хората да не се страхуват да преследват своите цели. Освен това се предлагат и по-малко очевидни съвети от рода на медитиране, вземане на почивка от мобилния телефон и интернет, както и организирането на парти на улицата.

Водещи

Най-четени