Глобалното затопляне унищожава заледени археологически находки 14.03 | 16:55

Много от находките не са документирани и изследвани напълно

От Елена Кирилова

Според британски учени измененията в климата вредят на археологическите находки, които стоят заледени в продължение на хиляди години, съобщава Daily Mail.

Изследване на експерти от University of Edinburgh's Business School доказва, че археологическите находки, намиращи се в някои от най-студените места на Земята, са изложени на риск от унищожаване, заради по-високите температури, които карат ледовете да се топят. Сред тях са гробници, артефакти и човешки останки.

Учените, които изследвали подобни случаи на три места по света, настояват световната организация да създаде и поддържа регистър на уязвимите места и да координира усилията за запазването им.

"Очаква се глобалното затопляне да доведе до топене на ледовете и ние трябва да предприемем действия, за да опазим древните съкровища", смята ръководителят на изследването д-р Дейв Рий.

По негово мнение са нужни дългосрочни усилия, за да могат да бъдат открити останките, които са изложени на риск. Освен това от първостепенно значение е да бъде открито как да бъдат опазени, тъй като те имат важно политическо и културно значение.

Замръзналите части на Алтайските планини в Централна Азия, морския лед в Аляска и ледниците в Скалистите планини са сред местата, които учените са изследвали. Те открили, че бреговата ерозия, причинена от движението на морския лед, причинява вреди на останките от селото Inuit в Аляска, както и на крайбрежното гробище, което датира от четвърти век.

Топенето на ледниците в Скалистите планини от своя страна представлява заплаха за инструментите, оръжията за лов и дрехите, принадлежали на местните американци, живели по тези земи.

Изследването показва също, че покачването на температурите в Алтайските планини носи риск за надгробните могили открити там. В същата местност се намират и замразени гробници, както и едно от местата за почивка на евро-азиатските номадски конници, които имат връзка със съвременните сибирски номади.

"Има проучвания, доказващи, че изменението в климата е основен фактор, който влияе върху всички тези места", споделя Кейти Молинъкс, изследовател в проучването. "Бях изумена от размера на щетите на обекта в Аляска. Топящият се морски лед води до отстъпление на брега с по метър годишно."

Според Молинъкс много от тези обекти не са документирани и изследвани напълно, тъй като са издадени от леда и са недостъпни за учените.

Водещи

Най-четени