Господа, брадата крие огромен минус! 29.10 | 13:30

Вижте какъв е той

От Пламена Вълчева

Мъже, време е да посегнете към самобръсначката и да отстраните лицевото си окосмяване и най-вече брадата - резултатите от ново проучване показват, че тя крие един огромен минус - състарява с десет години, пише Daily Star.

Знаменитости като холивудските звезди Джордж Клуни и Бен Афлек и бившия футболен ас Дейвид Бекъм отново направиха брадите модерни. През ноември мъжете във Великобритания ще си пуснат мустаци в инициативата Movember с цел набиране на средства за борба с рака на простатата.

Има, разбира се и мъже, които много си падат по шантвите бради. Може би ще се откажат, след като прочетат, че брадата само състарява мъжа. Но пък, ако е грижливо поддържана и с интересна форма, може и да спечели конкурс като този, които се проведе наскоро в Портланд

1423560

Данните от настоящото проучване обаче показват, че всички видове лицево окосмяване състаряват представителите на силния пол. Наболата лицева растителност прави мъжа да изглежда по-стар с три години, козята брадичка - с четири, а мустаците - с пет, твърдят авторите му от "Краун" - водещата клиника за трансплантация на коса във Великобритания.

За целите на проучването специалистите са показали на 300 души снимки на известни мъже, които редовно променят лицевото си окосмяване. Участниците в теста е трябвало да посочат колко възрастни изглеждат знаменитостите в зависимост от това дали са гладко избръснати, с мустаци, с набола брада, брада или гъста брада. 

Оказало се, че гъстите бради, като тази, която наскоро си отгледа бившата футболна звезда Рой Кийн, най-много състаряват мъжете, прибавяйки до десет години към актуалната им възраст. Кийн, който е на 43 години, е оценен като 50-годишен с гъста брада и като 40-годишен с гладко избръснато лице. 

Друг бивш футболен ас - 39-годишният Дейвид Бекъм, според участниците в теста изглежда на 35 години, когато е обръснат, и на 40 с настоящата си добре оформена брада. С набола брада 28-годишният Робърт Патинсън според участниците в теста със снимките изглежда на толкова години, на колкото е. Когато е без лицево окосмяване, британският актьор се струва с три години по-млад на доброволците, допълва БТА.

Холивудската звезда Джордж Клуни често си пуска мустаци. С тях той е оценен на реалната си възраст от 53 години. Когато е обръснат, "комисията по лицево окосмяване" му дава 48 години. 50-годишният Брад Пит редовно си отглежда козя брада. Споредучастниците в теста с нея той-изглежда на 49 години, а без лицево окосмяване - на 45.

И ако брадата прави мъжете да изглеждат по-стари, специалистите по трансплантиране на коса казват, че най-голямотобедствие за представителите на силния пол е оплешивяването. Загубата на коса не само ги състарява, но понижава и самочувствието им. 

Водещи

Най-четени