Гравирани тикви за Хелоуин у нас 31.10 | 17:25

Техниките бяха демонстрирани от момичета от българския отбор по карвинг

От Олга Андреева

Ден на гравираните тикви се състоя в София по повод католическия празник, който добива популярност и у нас – Хелоуин или Вси Светии.

Момичета от българския отбор по карвинг, включващ младежи с увреден слух, демонстрираха гравиране върху тикви.

Благотворителна изложба ще остане в централното фоайе на търговския център "Интерпред" и посетителите ще имат възможност да закупят на символична цена гравираните тикви, посочва "Булфото".

Събраните пари ще бъдат използвани за подпомагане на младежкия отбор в участието му в международния фестивал на гастрономията в Истанбул, който ще се проведе през февруари 2012 г.

Хелоуин се чества на 31 октомври предимно в англоговорящите страни - Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Води началото си от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии.

Сред най-интересните традиции на празника е обличането на страшни костюми и маски (на призраци, скелети, вещици, духове, чудовища), изработването на тиквени фенери, разказване на страшни истории и гледане на филми на ужасите.

Децата, облечени в страшни костюми, обикалят къщите на съседите си с думите "Лакомство или пакост" и който не даде сладкиш - трябва да се подготви за някоя лудория.

Водещи