Гратисчиите в Германия следят за контрольори чрез Facebook 11.08 | 15:01

Чрез Facebook „зайците“ се информират взаимно за появата на контрольори

От Петя Михайлова

Германските гратисчии започнаха да се обединяват в социалните мрежи за борба с контрольорите, пише lenta.ru

Първата подобна група се появи във Facebook още през декември 2010г. в Хамбург, като в момента наброява близо 7000 члена.

Чрез Facebook "зайците" се информират взаимно за появата на контрольори, за да избегнат проверките и да си планират оптимален маршрут. Членовете на групата вече са подготвили специални приложения за iPhone, за да не се налага да се ползва социалната мрежа при предаване на информация.

Примерът на "зайците" от Хамбург се оказва заразителен и вече подобни групи функционират в Берлин, Дуисбург, Дрезден, Лайпциг и Мюнхен. Властите са безсилни да предприемат ответни действия, защото няма основания от юридическа гледна точка.

Тези групи могат да бъдат обявени за незаконни, ако там започнат да се публикуват снимки на контрольори и публично да бъдат обиждани. Повечето предприятия от обществения транспорт в Германия приемат спокойно случващото се, разчитайки на това, че маршрутът на контрольорите не може да бъде предугаден.

Вестник "Ди Велт" смята, че ако системата за предупреждение се усъвършенства, това може да доведе до сериозни загуби. Като пример са дадени гратисчиите във Виена, заради които австрийските превозвачи разработили специална система за таксуване. Тя позволява моментално да закупите билет от мобилен телефон, като потвърждението на покупката се получава, когато към пътника се приближи контрольор.

Водещи

Най-четени