Графити украсиха магазини в мадридски квартал 09.02 | 15:26

Този проект ще превърне Маласаня в своеобразна „градска художествена галерия на открито“, надяват се жителите на квартала

От Кристалина Илиева

Цял квартал на Мадрид се събуди преобразен след като графити художници нарисуваха стоманените врати на всички магазини в района. Повече от 130 улични художници от цяла Европа претвориха 140 метални капаци на входовете на магазините в квартала Маласаня, който дълго бе символ на контракултурата в испанската столица.

Занятието е съчетание на полезното с приятното – собствениците на магазини разнообразяват, освежават и правят по-привлекателни своите обекти като едновременно с това ги предпазват от нежелани графити – грозни, безсмислени или нецензурни, които биха осквернили облика на техния магазин.

Рисуването върху творбата на някой друг графити художник е тежка обида сред уличните артисти и е въпрос на морал и етикет да пазиш това, което вече друг е създал. На това правило разчитат и собствениците на магазините, за да опазят магазините си грозните драсканици, които развалят облика и на целия квартал, предава АФП.

Инициативата бе посрещната с радост от страна на художниците, на търговците, както и на жителите на квартала, които смятат, че този проект ще превърне Маласаня в своеобразна "градска художествена галерия на открито".

Намерението на собствениците на магазините е картините върху металните похлупаци да се сменят на всеки 80 дни.

Кварталът Маласаня е най-подходящото място за подобна инициатива в Мадрид и тя ще допринесе за уникалния характер на това място, смятат местните. Маласаня е сърцето на революционното движение movida madrilena, което пречупва живота в испанската столица след смъртта на диктатора Франсиско Франко.

Маласаня е центърът на кретивността в Испания, където се създава модата, театъра, киното и нощния живот през 70-те и 80-те години на миналия век и днес все още е мястото където се намира алтернатива на комерсиалното, където оцеляват независими магазини за авторски дрехи и аксесоари и кафенета за пушене на опиум.

Водещи

Най-четени