Гримирате ли се, докато шофирате? 21.09 | 12:30

Време е да се замислите, ако ръцете ви са пълни с гримове, докато сте на пътя

От iNews.bg

В задръстване сте - бързате за работа, а вече закъснявате. И ... пред вашата кола е жена, която е толкова заета да постави многобройните пластове червило върху устните си, че зеленият цвят на светофара никак не я притеснява. Имате пълното основание да се ядосвате!

Ново проучване, проведено във Великобритания, доказва подобна теоретична и смешна ситуация с цифри, пише Money Expert.

16% от жените във Великобритания най-искрено си признават, че им се е случвала подобна ситуация - на пътя, зад волана, с гримове в ръка, а не на волана. Голяма част от тези жени са и катастрофирали, именно  защото пускат волана, докато шофират и започват да се гримират.

Повече от 3,5 милиона жени в цяла Великобритания ежедневно рискуват живота си, заради лошия си навик да се разсейват на пътя и да обръщат повече внимание на външния си вид, а не на това, което се случва на пътя.

Според изследването на специализираната в автомобилни застраховки за жени компания Diamond, една четвърт от жените шофьори се гримират, докато шофират. Почти всяка десета жена или 7% пък са толкова вглъбени в разкрасяването, че дори пускат волана, за да си сложат червило, например.

Оказва се обаче, че жените, освен че използват колата си за разкрасително студио, те също така я имат за свой "втори дом". Някои жени приемат това твърде буквално и дори закусват, сресват си косата или даже четат вестник, докато шофират, установява още изследването.

След като анкетирали около 2000 жени за техните шофьорски навици, изследователите били шокирани от резултатите. 47% от жените си признават, че си проверяват телефона за текстови съобщения, докато шофират, една трета от тях си сресват косите, а 34% ядат или пият кафе (32%).

18% от анкетираните пък признават, че проверяват имейлите си на смартфона, а всяка десета жена (9%) признава, че чете вестници или списания, докато шофира на път за работа.

Този стил на опасно шофиране обаче води до инциденти на пътя. Проучването установило още, че въпреки че 60% от анкетираните жени си признават, че се гримират по време на шофиране, почти 90% от тях заявяват, че не смятат това за опасно.

Разкрасяването докато се шофира е опасно обаче не само за водача на автомобила, но и за пътниците и другите автомобили на пътя.

Повече от две трети от жените обаче са шофирали по този рискован начин и то с пътници в колата, а близо една трета или 30% от тях са го правили, возейки децата си.

"Наистина е шокиращо, че толкова много жени признават, че правят всичко това, докато шофират", каза Елвин Гедрич, изпълнителен директор в Diamond.

"Ние всички имаме много заето ежедневие, но гримирането или проверката на електронната поща, когато шофирате, просто е опасно, тъй като цялото ви внимание е съсредоточено в друга посока, а не напред – към пътя", коментира още Гедрич.

Най-четени