Гърците въвеждат виртуална валута 23.08 | 07:35

Жителите на Патра заложиха на разменната търговия на фона на дълговата криза

От Олга Андреева

Жителите на гръцкия пристанищен град Патра на полуостров Пелопонес въведоха виртуална валута на фона на тежката дългова криза, свързана с еврото.

Виртуалната валута "оволос" е въведена като алтернатива на еврото, като според сайта на дружеството "Оволос" става дума за вид разменна търговия.

От създаването си през 2009 г. дружеството е привлякло 2300 члена, съобщи говорителят на организацията Спиридон Гудевенос, цитиран от ДПА. Подобни форми на взаимодействие е имало и в много градове в  Аржентина в периода, когато страната обявява дефолт, отбелязва говорителят, допълвайки, че дружеството е признато от гръцките власти.

Принципът е прост - жител на града предлага услуга, срещу която получава виртуални монети "оволос" на сайта на сдружението, уточнява БТА. "Това е така наречената социална валута. Притежателите на "оволос"-сметки след това мога да заменят фиктивните си пари за покупка на храни или други стоки", пояснява Гудевенос.

Предпоставка за успеха на подобни схеми е те да съберат възможно най-много участници, за да не останат членовете им само с виртуалните си сметки, отбелязва финансовият експерт и данъчен консултант Никос Врусис. 

Подобно активистко движение се развива и в град Волос в Централна Гърция. Там схемата работи най-вече чрез натурална размяна, но има и виртуална валута. Разменят се предимно дрехи, а в дружеството членуват около 3000 души.

Водещи

Най-четени